Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 11. 2020. 15:08 >> 22:48

U HRAMU SVETOG SAVE

Sahrana Irineja u nedjelju

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej biće sahranjen u nedjelju u beogradskom hramu Svetog Save.

Sinod SPC je zasijedao danas i donio odluku da će patrijarške dužnosti do izbora novog patrijarha preuzeti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

"Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve", navodi se u saopštenju SPC.

Tijelo preminulog patrijarha biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra, a poslije toga prenijeto u hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste sa Irinejom.

"Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedjelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo, a tijelo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save", saopšteno je nakon sjednice Sinoda.

Na skupu će se obratiti episkop bački Irinej, a u ime države govoriće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Protokolom je predviđeno da govori i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Tijelo pokojnog patrijarha koje će biti izloženo do sahrane u Hramu Svetog Save u nedjelju neće biti moguće cjelivati.

"Vjernici će moći da priđu na nekoliko metara do tijela da se poklone, a potom će izaći napolje", rekao je sveštenik Dragan Šovljanski. On je zamolio vjernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i da ne prave gužve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније