Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 11. 2020. 11:44   >>  11:43

DO IZBORA PATRIJARHA

Na čelu SPC će biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Nakon što je preminuo patrijarh Irinej na čelu Srpske pravoslavne crkve će, do novog izbora, biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), nakon smrti patrijarha se najdalje za tri mjeseca bira novi, a do tada njegovo mjesto treba da čuva najstariji mitropolit, što je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji sjedi u Sarajevu, a trenutno se nalazi u Beogradu.

Mitropolit Hrizostom bi mogao na čelu SPC-a da bude mnogo duže nego što je propisano s obzirom na to da epidemija koronavirusa otežava novo glasanje.

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kojem ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji.

Procedura glasanja je tajna, a koronavirus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vrijeme poštuju crkveni i epidemiološki propisi. Postoji opcija glasanja u odsustvu no tu bi bio potreban visok stepen povjerenja u sistem s obzirom na tajnost izbora.

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније