Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 10. 2013. 09:23   >>  09:23 1

BIA UPOZORAVA

U Srbiji se obučavaju "psi rata"

Beogradska informativna agencija (BIA) procjenjuje da je “nekoliko desetina građana Srbije” prešlo put od 2.000 kilometara, kako bi ratovali u Siriji. Zamjenik direktora BIA-a Dragan Marković smatra da odlazak srpskih državljana u ratove u Africi ili Aziji, posebno u islamskim zemljama, postaje sigurnosna prijetnja za Srbiju i za regiju zbog rizika od ekstremnih ideologija i terorizma.

 

Povratnici s ratišta porijeklom s Balkana posebna su prijetnja zbog svoje evropske fizionomije i stručnjaci za terorizam nazvali su ih “bijela Al Kaida“, koja je vrlo opasna, jer se ne ističu izgledom u evropskim zemljama ili SAD pa mogu neprimjetno i dugo pripremati akcije.

U BIA-i kažu da se na međunarodnom nivou razmatra predlog da se povratak ratnika u svoju zemlju spriječi oduzimanjem državljanstva.

Član srpske vlade Rasim Ljajić najavljuje kako će njegova stranka Socijaldemokratska partija Srbije predložiti u Skupštini izmjenu kaznenog zakona prema kojem se ratovanje državljana Srbije u inostranstvu kažnjava kao teško kazneno djelo - organizatori bi dobili pet, a borci tri godine zatvora.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da bi Srbija “zbog svog heterogenog sastava stanovništva kada je u pitanju vjera, morala donijeti jednu takvu zakonsku odredbu”.

Islamolog Ivan Kostić podsjeća kako su “psi rata” vrlo često “promotori najradikalnijih političkih i ideoloških opcija i tim predstavljaju prijetnju za cijelu regiju”.

Srbija je zabrinuta i zbog odlaska njihovih državljana iz Sandžaka u Siriju pa srpski mediji tvrde da se u Siriji trenutno bori tridesetak ratnika džihada iz Sandžaka, a to je za vojnog analitičara Aleksandra Radića “ozbiljan slučaj, jer znači da na Balkanu postoji organizacija koja može na ratište poslati jednu kritičnu masu ekstremista”.

„Kad je riječ o terorizmu, onda nije važna statistika i ne govorimo o hiljadama ljudi, problem su pojedinci, a ako imate nekoliko desetina ili stotina pojedinaca koji su spremni otići u tuđi rat u Siriju zbog svojih vjerskih uvjerenja, onog trenutka kada se vrate kući to postavlja pitanje naše sigurnosti“, pojašnjava Radić

Makedonski analitičar, Goran Mitevski, tvrdi da Zapad posebno strahuje od mogućnosti obučavanja potencijalnih terorista sa Sandžaka, Kosova i BiH koji su se vratili s iračkog ratišta.

Rasim Ljajić i sam sa Sandžaka, tvrdi da ima informacija o ljudima iz tog kraja Srbije koji su odlazili u Siriju u rat na strani islamista, a neki su vraćeni u kovčegu i pokopani u Novom Pazaru.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније