Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

28. 10. 2020. 21:48 >> 21:48

NAKON IZVJEŠTAJA

Satler nezadovoljan napretkom BiH na putu ka EU

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler izjavio je danas da je razočaran izostankom napretka BiH na evropskom putu, posebno u oblasti pravosuđa.

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, Satler je danas predstavio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTS-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Satler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu, saopšteno je iz Delegacije EU u BIH.

"Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja", istakao je Satler.

On je pozvao članove VSTS da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i "osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa", dodavši da ti aspekti nijesu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

"To se mora promijeniti", naglasio je Satler.

Još je istakao da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba sprovođenja pouzdanog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

"Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti propraćene spoljnim nadzorom", istako je šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim riječima, u cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTS-u.

"Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Osim ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTS-a rade proaktivno i vode svojim primjerom", ističe se u saopštenju.

Satler je naglasio da je krajnje vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu je uspostavljanje profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, na što se Vijeće i obavezalo.

Istovremeno, Satler je zahvalio VSTS na brzoj reakciji u vezi sa zabrinutošću Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritetu predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

"To je primjer prepoznavanja problema, koje VSTS treba češće pokazivati javnosti", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније