Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 10. 2013. 09:12   >>  09:50 1

OPIJEN LJEPOTOM

Hruščov pokušao da poljubi Jovanku

Vođa Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov, gajio je velike simpatije prema Jovanki Broz, koja ga je prilikom prve posjete Jugoslaviji opila svojom ljepotom, piše njemački list "Velt", pozivajući se na tekst objavljen u "Špiglu" 4. novembra 1977.

"Velt" piše da je Jovanka Broz, koju je šef tajne policije kao 24-godišnju partizanku "impresivnog poprsja i lijepog lica" doveo Titu doslovno pred nos, u političkom smislu "zaista bila srećna okolnost za Jugoslaviju".

"Bila je umjetnica na diplomatskom parketu. Sa svojim glasnim smijehom, masivnim proporcijama i punđom, koja je postala njen zaštitni znak, važila je za talentovanog ledolomca. Gostila je Fidela Kastra i Džona Kenedija, sprijateljila se sa Indirom Gandi i Muamerom al Gadafijem. Čak je i predsjednik vlade Sovjetskog Saveza Nikita Hruškov, od koga su svi strepjeli, bio oduševljen", navodi list.

Podsjećajući na tekst iz 1977. "Velt" piše da se prilikom prve posjete Nikite Hruščova Jugoslaviji 1955. Jovanka Broz, "srpska ljepotica sa sela, duge kose, širokih bedara i smeđih očiju, uvjerila da uloga diplomatskog ledolomca, koju je sama sebi dodijelila, može da je dovede i u neprilike".

"Na izletu na ostrvu Brioni, šef Kremlja, opijen od topline noći i nekoliko čašica šljivovice, pokušao je da poljubi u usta atraktivnu drugaricu. Poslije neuspjelog napada, pozvao je stručnjaka za trgovinu Mikojana i glasno iznio svoj šaljivi zahtjev:

'Insistiram na tome da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula u kojoj će stajati: Ugovor nema nikakvu važnost ukoliko maršal Tito ne pristane da svoju suprugu zamijeni za suprugu Nikite Hruščova, člana predsjedništva Vrhovnog Sovjeta Sovjetskog Saveza'", navodi list.

(BLIC)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније