Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

22. 10. 2020. 18:26 >> 18:27
2

VUČIĆ-HOTI

Kompromis bez alternative, suprotni stavovi o sadržini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbjednosnog foruma ocijenili da postizanje kompromisnog rješenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su iznijeli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.

Na panelu "Beograd-Priština: nema rješenja bez povjerenja", Vučić je rekao da je objema stranama potreban kompromis "jer nema druge alternative", ali da on ne može da podrazumijeva da Srbija prizna Kosovo i da ne dobije ništa zauzvrat.

"Albanci kažu da su spremni za kompromis, i za njih to znači da Srbija treba da prizna Kosovo. Ali to ne ide tako, stvari su mnogo komplikovanije od toga", kazao je Vučić.

On je naveo da je stav Beograda da prvo treba sprovesti sve što je potpisano, počevši od Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine, a da onda "postepeno treba mijenjati opštu atmosferu".

"Što se tiče naših društava, mislim da smo daleko od pomirenja, jer postoje pitanja koja neće biti lako riješena, ali moramo da nađemo načine da se približimo jedni drugima", dodao je predsjednik Srbije.

Hoti je rekao da je Kosovo posvećeno potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i povećanju saradnje u svim poljima.

"Dijalog pod okriljem EU je ključni mehanizam za punu normalizaciju odnosa naše dvije zemlje. Naravno, dogovor iz Vašingtona je veliki istorijski korak ka sporazumu o normalizaciji. Kosovo je spremno za konačni sporazum", kazao je Hoti.

On je naveo da postoji "jasna podrška" građana Kosova za proces pristupanja EU i da se radi na izgradnji konsenzusa oko procesa dijaloga sa Srbijom.

"Za nas je vrlo jasno da pristupanje EU i NATO nema alternative, postoji jedan put, mi ćemo čekati koliko treba i raditi naporno da ispunimo zahtjeve", rekao je Hoti.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio je da "bez mira nema rješenja bilo kog problema" i da "rješenja nema bez povjerenja".

"Iako ne možemo da promijenimo prošlost, možemo da učimo iz nje. Prošlošću se moraju baviti stručnjaci, pravnici i istoričari, a ne političari, oni treba da se bave današnjicom i boljom budućnošću", kazao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je nedavna istorija uticala na sve zemlje Balkana, ali da region ima više zajedničkog "nego što se misli", uključujući zajedničku evropsku budućnost.

"Svaki lider u regionu mora stalno da postavlja sebi pitanje da li će odluka koju će donijeti približiti njegovu zemlju Uniji ili obrnuto. Ne vidim da političari u regionu dovoljno često postavljaju to pitanje. Da to čine, bili bi bliže EU", naveo je Lajčak.

Dodao je da u dijalogu Beograda i Prištine postoje tri cilja, među kojima su normalizacija odnosa dvije strane, učvršćivanje evropskih normi i vrijednosti i doprinos regionalnoj stabilnosti.

Lajčak je ocijenio da Vučić i Hoti čine "značajne korake napred".

"Vi ste dio istorije i istorija će to prepoznati", rekao je specijalni predstavnik EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније