Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 10. 2013. 18:46 >> 18:46

INDIRA, PUČ, PLJAČKA...

Tri enigme o Jovanki Broz

Enigme vezane za udovicu doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije otići će zauvjek u grob pored Titovog u “Kući cvijeća”, ali će znatiželju srpske ali i balkanske javnosti i dalje buditi nedorečenosti o Jovankinim memoarima, planiranju navodnog puča i pljački njene vile na Dedinju, početkom ove godine.

Prijateljstvo sa Indirom Gandi

Priča o memoarima usko je vezana za prijateljstvo Jovanke Broz sa Indirom Gandi, nekadašnjom indijskom premijerkom. “Indira Gandi je bila moj prijatelj i ja njen. Ona je uslovila dolazak na Titovu sahranu: ‘Ako ćete mi dozvoliti da vidim Jovanku, doći ću. Ako nećete da mi dozvolite da je vidim - neću doći’. Da nje nije bilo, ne bi mi ni dozvolili da dođem na Titovu sahranu”, govorila je Jovanka Broz u feljtonu.

Za navodnim memoarima koje je napisala Jovanka Broz, kompromitujuće za tadašnje jugoslovensko rukovodstvo, pa i za samog Tita, tragale su tajne službe bivših jugoslovenskih republika, i neke strane službe. Ona ih je, navodno, poklonila Indiri Gandi, ali je Jovanka to negirala.

Puč

Aferu da je uz pomoć pojedinih jugoslovenskih generala pokušala da obori nekadašnji državni vrh Jugoslavije takođe je negirala, tvrdeći da je sve to bila ujdurma Staneta Dolanca i Nikole Ljubičića, visokih komunističkih funkcionera iz Slovenije i Srbije.

U pripremanje puča, prema nezvaničnoj verziji, zajedno sa Jovankom Broz bio je umiješan general Đoko Jovanić, koji je bio njen ratni komandant i zemljak, Ličanin. Za njenu naklonost prema ubrzo smijenjenom Jovaniću tvrdila je da je laž i da je generala uživo vidjela samo nekoliko puta.

Pljačka

Titova udovica sredinom februara ove godine prijavila je pljačku u kući na Dedinju u kojoj je živjela i da su odnijete brojne dragocjenosti. Njen advokat Bojana Pavlović Sarić tada je navela da su pljačkaši u popodnevnim časovima najpre provalili u podrum kuće, a potom se popeli na sprat, ali nijesu došli do dijela vile gdje je boravila Jovanka, tako da ona nije primijetila da su pljačkaši u kući. Jovanka Broz je izjavila je da su njenu kuću opljačkali ljudi koji su tačno znali šta traže, a da su poslali oni koji se boje detalja koje zna i kojima je bila svjedok, kao i da su neke tajne iz Titovog vremena još “vruće”.

(BLIC)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније