Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

21. 10. 2020. 22:39   >>  22:39

MIJATOVIĆ APELOVALA

SE ponovo poziva Hrvatsku da zaustavi nasilje nad migrantima

Komesarka Savjeta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da hrvatske vlasti moraju da zaustave nasilje nad migrantima na granici s BiH i da počnu da kažnjavaju odgovorne policajce.

Mijatović je rekla da i dalje stižu izvještaji o nasilju policije nad migrantima, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe, prenosi Hina.

"Ono što još više zabrinjava jeste što ti izvještaji ukazuju da je nasilje i nehumano postupanje povećano i da se policajci i dalje ne kažnjavaju za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava", navela je Mijatović u saopštenju.

Dodala je da je zabrinuta što hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara.

Podsjetila je da su na nasilje upozorile i nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije, uključujući različita tela SE i specijalne izvjestioce UN.

"U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora SE za sprečavanje torture, o njegovoj hitnoj posjeti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i ljekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH", navela je Mijatović.

Brojne hrvatske i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju policiju Hrvatske za sistematsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju da uđu u tu članicu EU.

Zagreb uporno odbacuje optužbe da su bezbjednosne snage odgovorne za ekstremno nasilje, kolektivno protjerivanje migranata i uskraćivanje prava na azil, navodi Hina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније