Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 10. 2013. 23:28 >> 23:28

RADIJACIJA?

Nuklearka u Krškom izaziva strah

Uprava nuklearne elektrane Krško tvrdi da je u toj slovenačkoj centrali sve u redu, uprkos vijestima koje su uznemirile javnost Slovenije i Hrvatske.

Prvo je objavljena vijest o pucanju nuklearnih šipki, a zatim i priznanje Andreja Stritara, šefa Uprave za nuklearnu bezbjednost, da je od ljeta prošle godine radijacija u porastu i da opasnost od njenog daljeg povećanja postoji, jer generalni remont nije moguć još godinu i po dana.

U Zagrebu je čak izvedena pokazna vježba za spašavanje u slučaju incidenta u Krškom.

Hrvatska udruženja za zaštitu životne sredine upozoravaju da se takve situacije, svega nekoliko desetina kilometara od granice, događaju sve češće.

"Grinpis traži da se svi elementi goriva izvade iz reaktora, da se obavi inspekcija svih elemenata i da sve vrijeme nuklearka u Krškom ne smije da radi", rekao je Zoran Tomić iz hrvatskog Grinpisa, koji je zabrinut jer se u Krškom sve češće događaju kvarovi.

Iako međunarodni stručnjaci tek treba da utvrde kako je šipka upala u reaktorski bazen i na osnovu toga procijene da li je ugrožen nastavak rada elektrane, hrvatski nuklearni stručnjaci poručuju - diže se buka nizašta.

Stane Rožman, predsjednik Uprave nuklearne elektrane Krško, saopštio je juče da oštećenje na tri šipke za nuklearno gorivo u toj elektrani nije ništa posebno ili jedinstveno, pa će nuklearka nastaviti da radi, kako tvrdi, stabilno i sigurno.

Rožman je rekao da će zbog tih oštećenja samo biti produžen redovan remont za još tri dana, piše slovenački portal ePosavje. Tvrdi da u Upravi za nuklearnu bezbjednost znaju zbog čega je došlo do oštećenja.

Na posljednjem evropskom testu bezbjednosti, Krško je proglašena najsigurnijom nuklearkom u Evropi.

Projekat gradnje novog bloka NE Krško koji je predviđen za 2015. do daljeg je odložen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније