Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 10. 2013. 17:12   >>  17:18 2

"THE INDEPENDENT"

Fudbal vratio dostojanstvo i razum u BiH

Ugledni "The Independent" donosi obiman tekst o uspjehu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. navodeći da je "fudbal ujedinio nekada podijeljenu državu".

"Nakon plasmana reprezentacije BiH na Mundijal, fudbal igra ključnu ulogu u izgradnji i preporodu te nekada podijeljene zemlje", piše u tekstu.

BiH se u tekstu opisuje kao zemlja koja je Švedskoj podarila velikog Zlatana Ibrahimovića, jednog od najboljih napadača današnjice, ali i Hasana Salihamidžića Bajern Minhenu.

"Poput cigareta "Drina" i "Sarajevskog piva", fudbal je ušao u krv cijelom bosanskom društvu. Fudbal ujedinjuje ljude u toj zemlji. Sada sve veći broj građana podržava i navija za reprezentaciju BiH nego nekoliko godina ranije", piše novinar Kristofer Binlend.

Podsjeća da je sadašnja reprezentacija BiH sastavljena od poznatih svjetskih fudbalera koji su, prema britanskom listu, "zlatna bosanska generacija" koja se sastoji od "djece iz rata".

"Zanimljivo, glavni mučitelj Sarajeva Radovan Karadžić je prije rata bio psiholog u FK Sarajevu. Karadžić je tada svoje igrače učio da bez obzira na etničku pripadnost, budu jedan tim i da ne obraćaju pažnju na razlike. Međutim, Karadžić je sve radio suprotno kada je vodio bosanske Srbe u napadu na Sarajevo. Sada se nalazi na suđenju u Hagu za zločine koje je počinio", napisao je autor koji, dodajući da je "fudbalska reprezentacija bivše Jugoslavije sastavljena od fudbalera svih republika bila supersila".

Ističe da Bosanci i Hercegovci veliku nadu u pomirenje polažu upravo u fudbal.

"Dejtonskim mirovnim sporazumom je okončan ratu u Bosni i proglašen je nepošten mir. Ali Bosanci i Hercegovci polažu velike nade u fudbal. Sport je postao ujedinjujući faktor i potreba za dobro mentalno i ekonomsko zdravlje nacije. Sve više Srba i Hrvata podržava nacionalnu reprezentaciju. Fudbal je rijetka prilika za Bosance da zajedno slave", navodi se u tekstu.

Na kraju podsjeća da je "Bosna mala država", ali koja je do sada svjetskoj fudbalskoj sceni poklonila "velika fudbalska imena poput Džeka, Pjanića, Ibiševića i Misimovića".

"Bez obzira na sve poteškoće i probleme s kojima se suočava, ova mala i nekada podijeljena zemlja do sada je iznjedrila najbolje igrače koji pobjeđuje u ključnim utakmicama. Fudbal je vratio dostojanstvo i razum ljudima u Bosni i Hercegovini", piše u tekstu "The Independenta".

(AA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније