Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 10. 2013. 16:28   >>  16:28 5

OKO IMENA

Skoplje i Atina bez napretka

Posljednja runda pregovora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija uz posredovanje specijalnog izaslanika UN Metjua Nimica u Njujorku završena je bez napretka.

Nakon sastanka sa pregovaračima Skoplja i Atine, Zoranom Jolevskim i Adamandiosom Vasilakisom, Nimic je rekao da su i dalje prisutne razlike, prenijeli su skopski mediji.

"Razgovarali smo dosta otvoreno, ali ne mogu reći da je postignut sporazum", dodao je on.

Nimic je tokom aprilske posjete Atini i Skoplju za Makedoniju predložio naziv "Republika Gornja Makedonija", koji je zvanično Skoplje odbilo kao neprihvatljiv.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Nimica za specijalnog posrednika koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније