Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

13. 10. 2020. 10:38 >> 10:38
1

KOSOVSKI PREMIJER PORUČIO

"Bez daljih pregovora o Zajednici srpskih opština"

Kosovska strana neće prihvatiti dodatne pregovore za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na čemu Srbija insistira, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

Ovo saopštenje kosovskog premijera uslijedilo je uoči posjete izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, gdje bi upravo ZSO trebalo da bude glavna tema.

Vlada je potvrdila da će ispuniti zakonsku obavezu za osnivanje Asocijacije, ali da neće prihvatiti da se ponovo pokrene kao tema za pregovaračkim stolom sa srpskom državom.

"U nastavku ovih obaveza, Kosovo je zaključilo pregovarački proces za Asocijaciju otkako je postignut sporazum za takav entitet. Shodno tome, Vlada Republike Kosovo neće prihvatiti izlaganje ove teme za pregovaračkim stolom, već će poštovati obaveze postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom Ustavnog suda", kaže se u odgovoru kabineta Avdulaha Hotija.

Lajčak, ali i šef kancelarije EU na Kosovu Tomas Suniog, naveli su još ranije da bi kosovska strana trebalo da predloži modalitete ovog mehanizma.

Predstavnici civilnog društva kažu da se Kosovo nepravedno krivi za kašnjenja.

"Srpska strana je izgubila interes za osnivanje Asocijacije na osnovu Ustava Kosova i na osnovu presude Ustavnog suda. Stoga su zainteresovani da se ova tema od početka ponovo otvori u Briselu i da se izradi statut Udruženja u Briselu", rekla je Violeta Hakholi iz Demokratskog instituta Kosovo, prenosi Kosovo online.

Marko Đurić, koji je bio šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju od 2014. godine do imenovanja za ambasadora u SAD nedavno, izjavio je za RTS da je sporazum o formiranju ZSO postignut pre sedam godina u Briselu i da odbijanjem da ga sprovedu zvaničnici Prištine "ne poštuju svoj potpis".

On je najavio za danas sastanak sa Srbima sa Kosova na kojem će razgovarati o daljim potezima Srbije po ovom pitanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније