Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

07. 10. 2020. 14:18 >> 14:17
8

DODIK OCIJENIO

"Za katastrofalno stanje pravosuđa BiH odgovorni stranci"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su stranci, a ne domaći političari, napravili katastrofalan pravosudni sistem u BiH.

Dodik je poslije sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom rekao da je dobro to što će u sljedećoj godini biti, kako je naveo, otvorena vrata za Bosnu i Hercegovinu da se bori za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Prema njegovim riječima, za to će biti potreban ozbiljan politički razgovor o mnogim temama.

Dodik je komentarisao i jučerašnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, navodeći da je u 14 preporuka i udaljavanje stranaca iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i visokog predstavnika iz BiH.

On je ocijenio da će teško doći do promjene Ustava Bosne i Hercegovine, dodavši da je taj proces neuobičajan u ovoj fazi pregovora.

"Obično se na kraju pred samo punopravno članstvo traže korekcije Ustava, a nama se traži gotovo na početku", naglasio je Dodik.

Dalje je kazao da je EU izdvojila devet milijardi eura za projekte na Zapadnom Balkanu, ali da se još ne zna koliko će od tog novca pripasti Bosni i Hercegovini.

Dobik smatra da će dobijanje tog novca biti politički uslovljeno, jer je do sada, kako je naglasio, uvijek bilo tako. Kazao je da je napravljen mit od mišljenja EU, ali da je saglasan sa dijelom njegovog sadržaja.

"Postoji problem u pravosuđu, vladavini prava. Ja sam to rekao ambasadorima i reći ću svima - oni su to kreirali, a ne mi... Sada nama pričaju da to ne valja. Stvarno je katastrofa šta imamo od toga. Ako se traži naše učešće, onda je to sveobuhvatna reforma pravosuđa, nikakvi segmenti", ocijenio je on.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS), rekao je Dodik, formiran je protivustavno i to odlukama bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije bio na sastanku pošto njegova ćerka ima korona virus.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније