Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

03. 10. 2020. 13:11   >>  13:12 15

DODIK NAJAVIO

Predsjedništvo BiH će raspravljati o nezavisnosti Kosova

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić uradio "fenomenalnu" stvar za Srbe, time što je pokrenuo pitanje priznanja nezavisnosti Kosova u Predsjedništvu BIH.

"Imaćemo odluku da BiH ne priznaje Kosovo i zvanično i konačno. Komšićev zahtjev da se raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan“, kazao je Dodik u intervjuu za portal Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, nije bilo drugog načina da BiH i zvanično zauzme stav o Kosovu, a da neko ne pokrene pitanje priznanja u Predsjedništvu BiH.

“Glupo bi bilo da sam to uradio ja, pa glasao protiv“ naveo je on.

Dodik je rekao da je na Predsjedništvu BiH pokrenuo pitanje premještanja Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem smatrajući da je to “mala cijena za veliku dobit koju bi BiH mogla da dobije od SAD, kojima je izraelsko pitanje konstanta spoljne politike“.

“Druga dva člana Predsjedništva vole da se hvale da su prijatelji SAD, sve dok ih ne dovedete pred konkretan čin da to i pokažu. I tako se otkrije da u stvari govore jedno, a rade drugo“, kazao je on.

Komentarišući Komšićevu izjavu da je koncept konstitutivnosti u BiH prevaziđen, da ne postoji u Evropi i da niko nema eksluzivno pravo da predstavlja cijeli narod, Dodik je istakao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da bi ukidanje bilo koga od ta dva principa vodilo ukidanju BiH.

Upitan da li je za moguće "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma, srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je on za dosljednu primjenu izvornog teksta Dejtonskog sporazuma.

"Nisam ni za kakvu intervenciju koja bi Republici Srpskoj oduzela bilo šta od onoga što je dobila sporazumom. U tom pravcu mogu razgovarati sa onima koji smatraju da bi Republika Srpska mogla da dobije više od ovoga šta ima“, naglasio je Dodik.

Govoreći o mogućnosti da BiH sljedeće godine dobije kandidatski status, on je ocijenio da je "EU politički subjekt i da je, ma koliko se govorilo o uslovima neophodnim za pridruživanje, jasno da je takva odluka u suštini uvijek politička“.

"Naravno, biće važno šta ćemo mi uraditi na tom putu, ali od političke volje Brisela će zavisiti hoćemo li dobiti kandidatski status“, istakao je Dodik.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, on je rekao da očekuje da će nova vlada Crnu Goru učini boljim i pravednijim mjestom za život svih građana, a posebno Srba, koji su, kako je naveo, trpjeli različite vidove napravde tri decenije.

"Po pitanju Republike Srpske očekujem bolju saradnju nego što smo imali s Crnom Gorom u nekom prethodnom periodu. Mi smo ne samo susjedi, mi smo braća, rođaci i kumovi s dvije strane granice. Ako je to tako, a jeste, onda i moja očekivanja idu u tom pravcu“, kazao je srpski član Predsjedništva BiH.

Govoreći o posjeti Zagrebu, Dodik je ocijenio da Hrvatska „neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH“.

"Potpis na Dejtonskom sporazumu stavile su i Srbija i Hrvatska i ovo je signal da Hrvatska neće biti puki posmatrač dešavanja u BiH“, ocijenio je on.

Dodao je da on ima kapacitet i legitimitet, kao srpski član Predsjedništva BiH, da govorim u ime Srba, koji su ga ogromnom većinom birali na prošlim izborima, a da zvanični Zagreb ne smatra da treba da razgovara sa (hrvatskim članom Predsjedništva BiH) Komšićem, koga, kako je naveo, vide kako "parazitira na hrvatskom biračkom tijelu“.

“Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele da razgovaraju“, zaključio je Dodik.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније