Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 09. 2020. 09:10 >> 09:10
4

PLENKOVIĆ SAOPŠTIO

Godišnjicu Dejtona iskoristiti za reviziju njegovih postignuća

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) da 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.

Na 75. godišnjem zasjedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Plenković je sinoć rekao da se region Balkana promijenio nabolje, ali da "neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju", prenosi Hina.

"Gledajući unazad, puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unaprijed, iskreno pomirenje je ključno za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve", kazao je Plenković.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Ocijenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smiju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.


Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније