Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba ]

17. 09. 2020. 13:44 >> 13:45
8

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik protiv priznanja nezavisnosti Kosova

Nakon današnje redovne sjednice Predsjedništva BiH i dvije vanredne sjednice član ove državne institucije Željko Komšić je kazao da su on i predsjedavajući Šefik Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, a da je Milorad Dodik bio protiv.

"Priznanje Kosova kao nezavisne države Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuju Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo", kazao je Komšić.

Ova odluka o priznanju Kosova nije konačna, dogovoreno je da se ide u drugi krug glasanja na sljedećoj sjednici, a ako rezultat glasanja ponovo bude 2-1, očekuje se da će Dodik povući pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputiti u NSRS, gdje je već izvjesno da će dobiti podršku.

Kada je riječ o drugoj vanrednoj sjednici na kojoj se glasalo o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, Dodik je očekivano kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

Rekao je i da se Dodik pozvao na sporazum u Vašingtonu i uplitao ono što su Aleksandar Vučić i Abdulah Hoti dogovorili i da shodno tome bude dosljedan i u pogledu Kosova.

"Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Bježati od toga šta će Dodik reći mi je malo politika noja koji gura glavu u pijesak pred opasnosti", rekao je Komšić dodavši da svako ko se plaši odluka poput priznanja Kosova ne treba da sjedi u Predsjedništvu BiH.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније