Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 09. 2020. 18:54 >> 18:52

ZAEV SA MICOTAKISOM

Partnerstvo S. Makedonije i Grčke postaje savezništvo

Premijeri Sjeverne Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Kirijakos Micotakis, razgovarali su danas u Atini o budućoj saradnji i sprovođenju odredbi Akcionog plana Dogovora iz Prespe, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi, u realizaciji tog plana prioritet ima kontiuitet rada zajedničkih eksprtskih komiteta za istorijska, obrazovna i arheološka pitanja, i rad Komiteta za biznis dijalog za pronalaženje rješenja za zaštićene marke i brendove.

Razgovarali su i o "stvaranju uslova za veću ekonomsku saradnju i intenziviranje interkonekcije za prirodan gas između dvije zemlje, za šta postoji finalni dogovor koji uskori treba da bude potpisan", piše u saopštenju s radnog ručka Micotakisa i Zaeva, što je treći susret ta dva premijera.

Na tom sastanku kojem su prisustvovali zamjenik premijera Sjeverne Makedonije za ekonomiji Fatmir Bitići, vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslva Bujar Osmani, istaknuto je da je Dogovor Sjeverne Makedonije i Grčke iz Prespe o rješavanju spora oko naziva Makdonije, "stvorio model za uspješno rješavanje otvorenih pitanja među susjedima".

Zaev je, dodaje se, istakao da se uspostavljeno partnerstvo između te dvije susjedne zemlje transformiše u savezništvo potvrđeno članstvom Sjeverne Makedonije u NATO i da je Grčka snažan lobista i podržavalac Sjeverne Makedonije u predstojećem procesu pregovora sa EU, koji treba da počne prvom međuvladinom konferencijom tokom njemačkog predsjedavanja EU, do kraja ove godine.

Premijer Sjeverne Makdonije, koji u dvodnevnoj radnoj posjeti Atini boravi radi učešća na dvodnevnom skupu u organizaciji britanskog nedjeljnika "Ekonomist", razgovarao je i s predsjednicom Grčke Republike, Katerinom Sakelaropulu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније