Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 10. 2013. 18:58 >> 19:17
51

"IMAMO ISKUSTVA NA BALKANU"

Erdogan: Kosovo je Turska

Turski premijer Redžep Erdogan poručio je danas stanovnicima Prizrena da je "Turska Kosovo, a Kosovo Turska", prenosi agencija Anadolija.

"Turska je Kosovo, Kosovo je Turska. Toliko smo svi mi bliski da je Kosovar iz Peći napisao riječi naše nacionalne himne", rekao je Erdogan.

On je poručio da su prisutni ljudi iste istorije, kulture i civilizacije.

"Jezici koji se govore mogu biti različiti. Vjera, sekta, lica mogu biti različita, ali smo svi mi djeca iste zemlje", rekao je Erdogan.

Turski premijer je potom kazao da je Kosovo "zaista naša druga kuća".

"Moja porodica, ja i ministri u mojoj delegaciji osjećamo se kao kod svoje kuće. Danas tu pozdravljam sve nas Albance, Bošnjake, Turke i Gorance", poručio je.

On je naglasio da Turska neće imati ni trunke razumijevanja za bilo kakvo novo prolijevanje krvi na Balkanu.

"Mi želimo da ovom regijom dominiraju mir i stabilnost. Želimo da se različitosti gledaju kao bogatstvo i da svi zajednički vode ka istom, zajedničkom cilju", naglasio je Erdogan.

On je rekao kako je "prošlost iza nas", kao i da "nećemo gledati u prošlost nego u zajedničku budućnost".

On je naglasio da Balkan želi vidjeti kao prostor mira te dodao kako Turska u tom smislu ima istorijsko iskustvo, ali i političku odlučnost.

"Nećemo isticati različitosti nego zajedništvo. I regiju ćemo pretvoriti u baštu najljepših ruža. Od srca smo podržali nezavisnost Kosova, a podrška Kosovu bit će nastavljena i dalje u svakom smislu. Bićemo jaki i jedinstveni, kao braća."

Na skupu u Prizenu prisutnima su se obratili i premijeri Kosova Hašim Tači i Albanije Edi Rama, kao i predsjednik Turske demokratske partije Kosova Mahir Jagcilar.

Tači se zahvalio Turskoj za priznanje Kosovo, rekavši da će odnosi Kosova sa Turskom uvijek biti dobri, kao i odnosi sa turskim narodom na Kosovu.

"Na Kosovu ne dijelimo ljude po nacijama, svi smo jednaki, svi zajedno gradimo i autoputeve i aerodrome i time gradimo moderno Kosovo", poručio je Thači.

Premijer Albanije je na samom početku obraćanja dao primjer naselja u Istanbulu u čijoj blizini su i džamija i sinagoga i crkva.

"To je dobar primjer harmonije", kazao je on, dodavši kako ga je to podsjetilo na Prizren. Edi Rama je rekao da je Prizren grad u kome su sve kulture i vjere u harmoniji.

Trojica premijera danas su otvorili novi terminal Međunarodnog aerodroma "Adem Jashari" u Prištini u koji je tursko-francuski konzorcijum do sad uložio oko 100 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније