Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.Mi. [ Beta ]

09. 09. 2020. 21:30   >>  21:34

PALMER

Ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske.

"Kosovo je zemlja i imamo diplomatske odnose sa njima. Što se tiče RS, okvir za političku budućnost je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je budućnost BiH koja je nezavisna i ima svoj teritorijalni integritet", kazao je Palmer, prenio je sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, ta budućnost je najbolja za ljude u RS, ali i sve u BiH.

"Jako bismo voljeli da vidimoi sporazum između Beograda i Prištine, čime bi se otvorio puta ka EU", dodao je Palmer.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine u Vašingtonu, Palmer je istakao da je postignuti dogovor usmjeren na podršku normalizaciji ekonomskih odnosa.

"Ekonomska normalizacija trebalo bi da omogući i političku normalizaciju odnosa. Bio sam prije par dana u Briselu i razgovarao sam s (Miroslavom) Lajčakom, Vučićem i Hotijem. Kazao sam da SAD podržavaju proces koji vodi EU i ja uopšte ne bih uključivao u te procese BiH. Ono što se dešava sa RS je unutrašnje pitanje BiH i to je opredjeljenje i Vučića", kazao je američki diplomata.

Palmer je dalje ocijenio da za BiH nema ništa bitnije od vladavine prava.

"Od toga nije ništa bitnije, jer je to borba protiv korupcije koja nagriza privredu i poverenje građana u politiku i sistem. Potrebno se boriti istražnim sredstvima i zakonima. Bogaćenje izabranih lidera trebalo bi zakonski goniti i to je suština reformi koje će približiti BiH članstvu u EU", ocijenio je Palmer.

Dodao je da želi dati podršku i izborima u Mostaru koji se održavaju poslije 12 godina, kao i da je važno da se u BiH obilježi 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je važna godišnjica i da se procijeni gdje je BiH danas na putu prema Evropi. Vrlo važno vreme da se procijeni koje su to reforme koje treba preduzeti za nastavak tog puta", istakao je Palmer.

Govoreći o pandemiji korona virusa i odgovoru BiH na taj problem, Palmer je kazao da je to ogroman izazov ne samo za BiH.

"Korona je izazov ne samo za BiH… Fundamentalno je za BiH da virus ne zanimaju etničke linije i potrebna je saradnja između entiteta, ali i saradnja sa državom, pa i kantonima", naveo je Palmer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније