Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

07. 09. 2020. 11:42   >>  12:07

BEOGRAD-PRIŠTINA

Dokumenti iz Vašingtona mogu voditi ka sporazumu

Lideri Srbije i Kosova potvrdili su danas u Briselu šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu da su njihovi najviši prioriteti integracija u EU i nastavak rada na dijalogu o normalizaciji odnosa pod okriljem Unije.

"Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelu da je za njih najviši prioritet integracija u EU i nastavak rada na dijalogu pod okriljem EU, koji je ključni element njihovih puteva ka EU", piše u zajedničkoj izjavi dvojice zvaničnika uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu.

Vučić i Hoti su se "takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama".

"U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, koji se nadovezuju na prethodne obaveze koje su dvije strane preuzele u vezi s dijalogom, mogli bi da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa", navodi se u zajedničkoj izjavi Vučića i Hotija objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić i Hoti su se u petak u Bijeloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primjerak dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija", uz razliku samo u posljednjoj od 16 tačaka.

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU biće nastavljen danas u Briselu sastankom Vučića i Hotija. Domaćini sastanka su Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније