Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 02. 2013. 15:28 >> 15:24

NOVI SAD

Beba sa znakovima narkomanske krize

Beba sa znakovima narkomanske krize rođena u Novom Sadu. Kako piše Blic, novorođenče je zbrinuto u Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine.

 

Na terapiju odvikavanja od droge upućena je odmah po rođenju, zbog izuzetno teške kliničke slike. Ona nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu, saznaje Blic. Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

 ,,Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu“, kaže dr Nataša Stašuk, pedijatar iz Kliničkog centra Vojvodine. Ako je porodilja posljednju dozu droge uzela sedam dana pred porođaj, kaže dr Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji.


,,U tim slučajevima bebu odmah podvrgavamo liječenju tabletama. Bebe koje se leče od apstinencijalne krize bivaju otpuštene iz porodilišta 72 sata poslije uzimanja posljednje doze lijeka“, kaže dr Stašuk za Blic. Ona objašnjava da porodilja zavisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je ljekarima mnogo lakše ako za to znaju.

,, Dobro je da znamo da bismo porodilju mogli da testriramo na HIV i hepatitis C i da bi znali da li mogu da doje“,  kaže dr Stašuk.


Psihijatar Nebojša Baračkov, koji je godinama radio u Metadonskom centru KCV sa porodiljama zavisnicima, kaže da je odrastanje djeteta čija majka koristi heroin nepredvidivo i problematično.

,,Zavisnik može upasti u stondirano stanje od sat, dva i u tom slučaju beba je direktno ugrožena jer neće dobiti svu potrebnu pažnju. Roditelji zavisnici posljednje pare daće za heroin, a ne bebine potrebe“ , kaže Baračkov za Blic.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније