Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta ]

05. 09. 2020. 06:57 >> 06:57
10

GRENEL DEMANTOVAO VUČIĆA

Srbija i Kosovo nijesu potpisali sporazum sa SAD

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je da SAD nijesu strana u sporazumu Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.


Grenel je time negirao izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da su Srbija i Kosovo potpisali bilateralne sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

"Potpisali su sporazum da rade zajedno, nijesu potpisali sa SAD. Mi nijesmo potpisnik", rekao je Grenel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je dodao da "ne bi ni pokušavao da razjasni šta je predsjednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima".

"Ono što je (Vučić) rekao u sali za sastanke je da je ovo istorijski sporazum koji će doprinijeti normalizaciji regiona. Pričao je o mini-Šengen zoni", kazao je Grenel.

Na konstataciju novinara da je uz lidere Srbije i Kosova i predsjednik SAD Donald Tramp nešto potpisao na ceremoniji u Bijeloj kući, Grenel je rekao da je to učinio "kao svjedok da kaže 'Ovo je sjajan sporazum i SAD su srećne zbog toga'".

"Tramp je potpisao, kako bih to opisao, u osnovi pismo kojim potvrdjuje da će raditi zajedno i sprovesti sporazum", naveo je Grenel.

Upitan da li su Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali međusobni sporazum, Grenel je rekao da su "potpisali sporazum da će raditi zajedno na normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa".

Grenel je kazao da SAD "nijesu primoravale" dvije strane ni na šta, da su im pružile "priliku da pričaju" i da nijesu imali nikakav "veliki plan i nikakve zahtjeve".

"Svakako nije bilo riječi o sporazumima o teritorijama, to nikada nije razmatrano u mom prisustvu", dodao je Grenel.

On je rekao i da je "pogrešno reći" da je u prvoj verziji sporazuma postojala "tačka 10" koja se odnosila na uzajamno priznanje Srbije i Kosova jer "nijedna tačka nije bila numerisana".

"Tokom pregovora je bilo zaista mnogo tema, mnogo stvari je promijenjeno i dodato. Pravilo je bilo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", naveo je Trampov izaslanik.

Vučić je ranije sinoć izjavio u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

"Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt medjunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno", rekao je Vučić novinarima.

Poslije ceremonije potpisivanja sporazuma Vučić je kazao da tim sporazumom Srbija "uređuje odnose sa najvećom ili jednom od dvije najveće sile svijeta".

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније