Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/RSE [ Objavio: O.Z. ]

04. 09. 2020. 18:34 >> 20:24
19

U BIJELOJ KUĆI

Vučić i Hoti potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas sa predsjednikom SAD u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Lideri Srbije i Kosova sporazum su potpisali sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući.

Poslije potpisivanja sporazuma, Tramp će razgovarati odvojeno s Vučićem i s Hotijem.

Tramp je ovaj događaj nazvao "velikim pomakom" nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, javlja agencija Reuters, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik SAD, govoreći u Ovalnoj sobi, prije susreta sa liderima dvije zemlje, kazao je da će Srbija raditi na tome da premjesti ambasadu u Izraelu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su se dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze.

Vučić: Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD, a ne trilateralni

Srpski predsjednik izjavio je danas u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

"Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt medjunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno", rekao je Vučić novinarima.

Poslije ceremonije potpisivanja sporazuma koji je u ime SAD potpisao predsjednik Donald Tramp, a u ime Kosova premijer Avdulah Hoti, Vučić je kazao da tim sporazumom Srbija "uređuje odnose sa najvećom silom svijeta".

On je rekao da je zahvalan predsjedniku Trampu, "naročito na dugom bilateralnom susretu sa delegacijom Srbije".

"Ja sam oko 15 minuta proveo sam sa njim na razgovoru. Iskazao je želju da dođe u Srbiju, a ja sam mu uputio zvaničan poziv", naveo je Vučić.

Hoti: Veliki korak ka normalizaciji odnosa

Premijer Kosova Avdulah Hoti ocijenio je da je današnji sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije veliki korak u normalizaciji odnosa dvije zemlje, koji treba da se okonča međusobnim priznanjem.

"Vjerujem da se radi o istorijskom sporazumu u smislu značaja koji ima u pravcu postizanja konačnog sporazuma. Iz Bele kuće su uvek dolazile samo dobre vijesti za Kosovo, tako je i danas sa sporazumom koji je postignut u prisustvu predsjednika Trampa i njegove administracije poslije dugog posla koji je urađen sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost i sa ambasadorom Grenelom", kazao je Hoti novinarima poslije sastanka u Bijeloj kući.

Prema njemu dva su glavna pitanja u ovom sporazumu.

"Kao što znate radi se o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa dvije zemlje i prvi je korak ka punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Radi se o velikim infrastrukturnim projektima kojima je predviđeno ulaganje od milijardu eura na Kosovu", kazao je Hoti.

Dodao je da ima obećanje predsjednika Trampa i njegove administracije da će svi projekti predviđeni sporazumom početi da se ostvaruju od sljedeće godine.

Tramp: Još jedan dan za koji su svi mislili da se neće dogoditi

Predsjednik SAD Donald Tramp, tradicionalno se oglasio na Tviteru, nakon potpisivanja sporazuma.

"Čestitam predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju na obavezivanju na ekonomsku normalizaciju. Ovo je veliki korak napred za donošenje mira i napretka na Balkan i svijet. Ponosan sam što sam pomogao ovim liderima!"

Istakao je da je ovo još jedan dan za koji su svi mislili da bi bio nemoguć da se dogodi.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније