Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 02. 2013. 15:30 >> 15:29
1

PRESUDA

"Gazda Jezda" najavio žalbu

Jezdimir Vasiljević, nekadašnji vlasnik piramidalne štedionice "Jugoskandik" izašao je oko 15 sati iz pritvora u Centralnom zatvoru u Beogradu, gde je od 2010. godine. Žaliću se na presudu, nepravedno sam danas pred Višim sudom osuđen na pet godina - rekao je Vasiljević, poznatiji pod nadimkom "Gazda Jezda".

"Eto dođe i taj dan da ja izađem iz pritvora. Suđeno mi je po starom Zakonu, tražio sam da sud u dokaze uvrsti priznanice koje sam donio, ali je sudija moj zahtiev odbila. Presudili su mi na pet godina i smatram da je to nepravedno. Žaliću se da mi se kazna umanji", rekao je Vasiljević prilikom izlaska iz zatvora, nakon čega je ušao u automobil prijatelja i nekadašnjeg saradnika iz Čačka koji ga je sačekao u Bačvanskoj ulici.

Sudija Višeg suda u Beogradu Slađana Marković proglasila je krivim i nekadašnjeg direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića, koji je takodje osudjen na pet godina zatvora

Vasiljevićevog zeta i šefa trezora Dragana Antonijevića, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića, sud je oslobodio optužbe.

Proces su obiležila bjekstva optuženih, protesti oštećenih štediša, otuđenje imovine Jugoskandika...

Iako je proces zbog malverzacija u toj piramidalnoj štedionici poznat po Vasiljeviću, prvi na optužnici je Podgoričanin Milorad Vukotić - direktor Banke privatne privrede Crne Gore. Za Vukotićem je krajem 2011. godine raspisana potjernica, određen mu je pritvor i odlučeno da mu se sudi u odsustvu.

Vasiljević je takođe dva puta bježao iz zemlje. Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Tokom višegodišnjeg suđenja, Vasiljević je ponovo iz Srbije pobjegao 2006. godine i suđenje je tada prekinuto. Zbog toga mu je propalo i jemstvo od oko milion eura hipotekom na kuću na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj.

Vasiljević je u Centralnom zatvoru u Beogradu od 26. marta 2010. godine, kada je izručen Srbiji iz Holandije, u kojoj je godinu dana ranije uhapšen po srpskoj potjernici. Danas, on hoda uz pomoć štaka i često se žali na loše zdravstveno stanje.

Narodna banka Srbije u više navrata pokušavala je da vještačenjima utvrdi tačnu štetu kao i vrijednost imovine Jugoskandika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније