Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 10. 2013. 18:30 >> 18:30

SLOBODA MEDIJA

Makedonija: Zatvor za novinara

Novinara Tomislava Kežarovskog sud u Makedoniji osudio na 4,5 godine zatvora zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, za kojeg se kasnije ispostavilo da je lažni svjedok.

Makedonski novinar Tomislav Kežarovski osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva starca u selu Oreše, nedaleko od Velesa, prije osam godina, prenose makedonski mediji.

 

 

Tomislav Kežarovski je optužen da je u tekstovima objavljenim 2008, u časopisuReporter 92, koji više ne postoji, otkrio identitet zaštićenog svjedoka, za koga se kasnije otkrilo da je bio lažni svjedok.

Današnja presuda izrečena u Osnovnom sudu u Skoplju izazvala je oštre kritike novinarskih udruženja, organizacija za ljudska prava i OEBS, čija je predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala makedonske vlasti da odmah oslobode Kežarovskog.

On je uhapšen 28. maja u policijskoj akciji "Likvidacije" i od tada je u pritvoru gdje će ostati do pravosnažnosti presude.

Mijatovićka je izrazila duboku zabrinutost zbog presude Kežarovskom ocijenivši da će ona imati ozbljine posljednice za slobodu izražavanja i medijske slobode u Makedoniji.

"Krivično gonjenje reportera zbog novinarske djelatnosti je kršenje osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja i obećanja države OEBS-u da će razviti i zaštititi slobodne medije", navela je Dunja Mijatović.

Tokom suđenja Kežarovskom, njegove kolege organizovale su proteste, upozoravajući da je riječ o suđenju medijima i slobodno iznesenoj misli.

Presuda makedonskom novinaru izazvala je i reakcije poslanika u parlamentu, pa je opozicija u Sobranju, kako prenose makedonski mediji, zatražila jednočasovni prekid sjednice u znak protesta protiv presude.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније