Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta; Objavio: O.Z.

23. 08. 2020. 19:48   >>  19:49

DAN SJEĆANJA

Plenković na Golom otoku odao počast žrtvama

Povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima hrvatski premijer Andrej Plenković položio je danas vijenac kod Vladine spomen ploče na Golom otoku i zapalio svijeću kod spomen krsta i naglasio da je važno njegovati kulturu sjećanja.

Spomen ploča Vlade podignuta je u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Golom otoku i u sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Plenković je naglasio da je važno da se njeguje kultura sjećanja i da bez istine nema ni svijesti ni poštovanja prema žrtvama ni na kraju pomirenja u kontekstu svakog evropskog naroda, pa tako i hrvatskog, prenosi agencija Hina.

"Povodom Evropskog dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sistema danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sistema, koji je obilježio istoriju 20. vijeka, isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovdje relativno kratko nakon drugog svjetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije, brojni politički zatvorenici", rekao je Plenković.

Podsjetio je da je taj zatvor kasnije praktički egzistirao kao kaznionica do kraja 1980-ih.

Na novinarsko pitanje je li ova posjeta radi ispravljanja nepravde, budući da premijeri ranije nijesu često dolazili na Goli otok, Plenković je rekao da je bila njegova želja, da ove godine dođe na Goli otok.

Upitan je li riječ o novom smjeru Hrvatske, s obzirom da će zvaničnici ići da odaju počast i u drugim mjestima u Hrvatskoj Plenković je rekao da su to odvojene stvari.

"Ovo su dvije odvojene stvari. Ovdje smo na Evropskom danu sjećanja u kontekstu totalitarnih sistema. Odlazak potpredsjednika Vlade (Tome) Medveda u Grubore 25. avgusta s potpredsjednikom (Borisom) Miloševićem je drugoga karaktera. On se odnosi na zločine koji su počinjeni naravno prije svega prema Hrvatima i hrvatskom narodu u Domovinskom ratu, a onda nažalost i nekoliko tih propusta, nedjela koja su bila i protiv građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Mislim da je dobro da iskažemo poštovanje prema svim žrtvama," rekao je Plenković.

Uz predsjednika Vlade Hrvatske, Goli otok su posjetili ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković i posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније