Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 10. 2013. 15:29   >>  15:29 2

DRUGI SVJETSKI RAT

Dan oslobođenja Beograda

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić položili vijence na spomen groblju oslobodiocima Beograda povodom 69 godina od oslobađanja glavnog grada u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan prije 69 godina Beograd je oslobođen u Drugom svjetskom ratu. Na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda vijence su položili odvojeno predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

Nikolić je vijenac prvi položio uz najviše državne i vojne počasti i intoniranje himne.

On se, takođe, upisao u knjigu Spomen-groblja oslobodiocima Beograda. "Da nije bilo vas, u Srbiji se ne bi rađala djeca, a rađaju se čestita i ponosna djeca Srbije, koja vas nikad neće zaboraviti. Zauvijek hvala", napisao je predsednik Nikolić.

On je vijenac položio i na spomenik pripadnicima Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju Beograda na kojem je pisalo "hrabrim ruskim saborcima".

Vijenac je kasnije položio i premijer Ivica Dačić, koji se, takođe, upisao u spomen-knjigu.

"Oslobodioci Beograda pripadnici partizanske vojske i Crvene armije zaslužuju da vječno budu dio kolektivnog sjećanja građana Beograda i Srbije. Nek im je vječna slava, hvala im što su utkali svoje živote za slobodu Srbije. Nama je obaveza jedino da tu slobodu čuvamo i od zaborava i od nekih novih zavojevača", napisao je Dačić u spomen-knjizi.

On je potom rekao novinarima da Srbija mnogo više treba da ističe svoj antifašizam.  Ocijenio je da je prvi korak ka gubljenu slobode zaborav.

"Jedno vrijeme su narodi na strani Hitlera više nego Srbi obilježavali dan oslobođenja, ali mislim da smo se dozvali pamet", rekao je Dačić.

Dačić je upitao da ako Srbi ne čuvaju uspomenu na one koji su dali svoje živote za slobodu Beograda i zemlje, kako će onda naše spomenike čuvati širom Evrope.

"I pored žrtava koje smo dali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, često postoje pokušaji revizije istorije i zanemarivanja uloge Srbije", rekao je Dačić, ukazujući da jedno vrijeme u Srbiji nije bilo popularno dolaziti na ovakva mesta.

Vijence su položili predstavnici grada Beograda, Vojske Srbije, ministarstva odbrane, SUBNOR-a, kao i diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

Inače, nakon višednevnih krvavih i teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Srbije i Jugoslavije. 

Time su okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpio štetu izuzetno velikog obima. Bitka za oslobođenje Beograda, u kojoj je poginulo 20.000 ljudi, jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svjetskom ratu.

Za 11 dana, koliko su borbe trajale, poginulo je 15.000 pripadnika njemačkih okupacionih snaga, dok je blizu 9.000 zarobljeno. Prva armijska grupa NOVJ-a imala je oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih, a Četvrti korpus Crvene armije izgubio je 960 vojnika i oficira.

 

(RTS)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније