Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 10. 2013. 08:58 >> 08:58
1

TURISTIČKA ATRAKCIJA

Kumrovec postaje Titolend?

Rodno mjesto Josipa Broza, Kumrovec u Zagorju, uskoro bi zahvaljujući novcu Evropske unije moglo da postane veliko zabavište, Titolend. Projekt je dovršen i za koji dan će put Brisela, a ako novac iz evropskih fondova bude odobren, što se čini veoma izvjesnim, već sljedeće godine počeće veliki radovi na uređenju cijelog mjesta.

 

 

Tito je očito još uvijek jak brend koji može da otvori i vrata evropskih fondova, a vješti Zagorci su to vrlo dobro shvatili. Iako u Zagorju kažu da nikom danas nije na pameti jačanje kulta Titove ličnosti, ipak se računa sa Maršalovim imidžom koji otvara vrata i evropskih fondova.

Biće u Kumrovcu svega i svačega, od luksuznog hotela sa pet zvjezdica, na mjestu bivše Titove rezidencije do pravog zabavnog parka u kojem će mladi moći da saznaju i o istoriji i o običajima tog kraja, ali i da se dobro provedu.

Procjenjuje se da će 50.000 ljudi godišnje doći u Kumrovec, a bivša politička škola biće pretvorena u kongresni centar. Titova rodna kuća, ispred koje je spomenik Antunu Augustinčiću, ostaće centar događanja, jer će sve ionako biti podređeno Titovom liku i djelu.

Na projektu su radili istoričari, ali i mnogi koji se razumiju prije svega u biznis, pa bi Titolend bio spoj edukativnog i zabavnog sadržaja, koji će prije svega donositi pare.

Iznad Titove rodne kuće smještena je bivša rezidencija, koju su gradili njemački zarobljenici u Drugom svjetskom ratu, a 1962. godine pretvorena je u Titovu vilu. Sada je zapuštena, a projekt predviđa da bude preuređena u luksuzni hotel gdje bi odsjedali gosti sa dubljim džepovima.

U planu restorani, prodavnice...

Njima bi na raspolaganju bilo sve, od bazena do zabavnih sadržaja, a za one koji neće moći da uživaju u luksuzu sa pet zvjezdica gradiće se manje raskošni smještajni kapaciteti.

U planu su i restorani, prodavnice, a u Spomen-domu predviđeni su brojni kulturni sadržaji. Filmadžije su bacile oko na Spomen-dom, gdje je uvijek bila spremna i filmska oprema kako bi Tito mogao da pogleda film za vrijeme boravka u svom rodnom mjestu.

Ideja što učiniti sa zgradom velelepne političke škole „Josip Broz Tito“, iz koje je dr Stipe Šuvar, nekadašnji visoko pozicionirani partijski kadar iz Hrvatske i jedan od najboljih ministara kulture u istoriji Hrvatske, drmao i oblačio, bilo je do sada mnogo. Predlagalo se da bude ustupljena crkvi, ali to bi ipak bilo previše

Zatim je zgrada nuđena Kinezima da je pretvore u Tehnološki centar, ali je njima ionako nuđeno sve, od riječke luke do najvjerovatnije i spomenika banu Jelačiću na Zagrebačkom trgu.

Nuđena je i na prodaju bilo kome i za bilo što, ali kupaca nije bilo. Riječ je o zgradi koja se i dalje održava, ali se u njoj ništa ne događa. Čak 6.550 kvadrata zjapi prazno, a godišnje održavanje košta 300.000 eura, iako je prošlih godina iz zgrade i sa nje odneseno sve što se odnijeti dalo, osim marksističke literature.

Muzej „Staro selo Kumrovec“ i do sada je privlačio pažnju, jer je riječ o najvećem etnografskom muzeju na otvorenom u Hrvatskoj. U tridesetak objekata vidi se seoski život u tom kraju, iz kojeg je potekao Josip Broz. Sada bi sve to bilo prošireno, uz mnoge zabavne sadržaje bez kojih je savremeni turizam nezamisliv.

Ako Evropljani prepoznaju projekat Titolenda to se više neće događati. Svi će, od mladih do starih, dobiti razne sadržaje za odmor i zabavu, a ime Josipa Broza Tita moglo bi spretnim Zagorcima donijeti milione eura od škrtih Evropljana, koji teška srca dreše kesu novopridošloj Hrvatskoj.

(Večernje Novosti)

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније