Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 10. 2013. 15:57 >> 15:57
3

NA KOSOVU

Dačić: Nosim poruku mira

Srbija želi da prenese poruku mira, zajedničkog života i da pokaže da se brine o svojim građanima, rekao premijer Srbije Ivica Dačić po dolasku u manastir Gračanica na Kosovu, prenosi RTS.

Premijer Srbije Ivica Dačić stigao je u posjetu Kosovu i Metohiji, u manastir Gračanica gdje su ga dočekali brojni građani. Pored okupljenih mještana najveće srpske enklave u centralnom dijelu Kosova premijera Dačića dočekao je i vladika kosovsko-metohijski i raško-prizrenski Teodosije.

Dačić je novinarima rekao da Srbija želi da prenese poruku mira, zajedničkog života i da pokaže da se brine o svojim građanima.

"Za nas je bitno da Srbi budu jedinstveni i da Srbija zaštiti svoje građane", rekao je Dačić.

U centru Gračanice se okupilo više hiljada građana jer danas se održava i predizborni skup liste Građanska inicijativa "Srpska" čiji nastup na lokalnim izborima na KiM zakazanim za 3. novembar podržava zvanični Beograd.

Upitan da li će učestvovati na današnjem mitingu građanske inicijative "Srpska" u Gračanici, Dačić je novinarima rekao da "nije njegovo da učestvuje na partijskim mitinzima", ali je dodao da je jasno koga Srbija podržava.

U posjetu Gračanici pored premijera Srbihe doputovali su i generalni sekretar vlade Veljko Odalović i bivši ministar prosvete Žarko Obradović.

Kako javlja dopisnik RTS-a, predsjednik Vlade treba da se sastane i sa predstavnicima političkih Srba onih koje podržava Beograd.

Centar Gračanice okićen je srpskim znamenjima, a građani koji se okupljaju nose majice sa podrškom "Srpskoj" kao i transparente kojima se Srbi pozivaju da u što većem broju izađu na izbore i pomognu svojoj državi Srbiji, piše RTS.

U Gračanici je za predstojeće lokalne izbore na biračkim spiskovima registrovano više od 19.000 birača, ima pet kandidata za gradonačelnike i ukupno osam lista.

Kosovske vlasti prije dve nedelje nisu dozvolile Dačiću da u Štrpcu prisustvuje početku izborne kampanje. Današnju posjetu, Priština tumači kao vjersku.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da zahtjev premijera Srbije da posjeti manastir Gračanicu ima religiozan karakter.

Tačijevo naglašavanje da se radi o vjerskoj poseti za ovdašnje analitičare znači smirivanje javnog mnjenja i krugova koji se izričito protive posjtama zvaničnika iz Beograda.

Najekstremniji u tom protivljenju su pripadnici opozicionog pokreta "Samoopredjeljenje" koji zahtijevaju da Beograd prvo prizna Kosovo i da onda treba dozvoliti dolazak zvaničnika iz centralne Srbije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније