Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 10. 2013. 23:25 >> 23:26
1

NA KORIDORU 10

Srbija: Nađene kočije stare 4.000 godina

U okviru zaštitnih arheoloških radova koji se odvijaju paralelno sa izgradnjom Koridora 10, arheolog Zoran Mitić je pronašao ostatke prelijepo ukrašene dvokolice, za koju pretpostavlja da je stara između 3.000 i 4.000 godina. Dvokolica je najvjerovatnije pripadala Tračaninu iz ondašnje visoke društvene lestvice, prenosi Blic.

 

"Radi se o bojnim kolima, dvokolici, takozvanim bigama, koje su vukla dva konja. Moja pretpostavka je da se radi o nalazu koji je star između tri i četiri hiljada godina i da je dvokolica pripadala tračkom građaninu”, rekao je Mitić Tanjugu.

On je istakao da na to upućuje činjenica da se na samoj lokaciji gdke je pronađena dvokolica nalazi jedan tumul-grobnica.

"Po načinu sahranjivanja smatram da je to pripadnik tračkog naroda i to ne običan, već čovjek koji je u hijerarhiji zauzimao veoma značajno mjesto, s obzirom da su dvokolice odlično ukrašene prelijepim aplikacijama od bronze", kazao je on.

 Tračani su vjerovali u zagrobni život, odnosno u ponovno rađanje.

"Kada sahrane pokojnika, oni su na oko pedeset metara od tumula-grobnice, ubijali konja ili psa, donosili najvrjednije poklone koje su dobijali za vreme života, čak su i njihove žene molile da budu sa njima sahranjene", kaže Mitić.

 Arheolog je na kraju zaključio da će, kada bude završena restauracija ovo biti jedan od najljepših eksponata u Naradnom muzeju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније