Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 02. 2013. 09:57   >>  10:44

ANALIZA U HOLANDIJI

Srbija: Sljedeće sedmice rezultati ispitivanja mlijeka

Sredinom sljedeće sedmice Srbija će dobiti rezultate uzoraka mlijeka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju,kazao je srbijanski državni sekretar Dejan Krnjajić, prenose beogradski mediji.

,,Mi imamo pet akreditovanih laboratorija. Međutim, sve laboratorije primjenjuju takozvanu skrinig metodu ispitivanja na osnovu koje potvrda ne može da se izvrši u našoj zemlji i zato šaljemo uzorke u Evropsku uniju", rekao je Krnjajić.

Na pitanje šta će Srbija uraditi ukoliko rezultati pokažu da postoji veće prisustvo aflatoksina, on je istakao da će država ,,ukloniti potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača" i dodao da su do sada preventivno povučene sve serije sumnjivog mlijeka.

Krnjajić je za RTS istakao da je Ministarstvo poljoprivrede Srbije, u okviru godišnjeg monitoringa, radilo analize 103 uzorka mlijeka u decembru i 40 u januaru. To za Krnjajića znači da je ,,aflatoksin ušao u ishranu u februaru".

Na juče održanom sastanku sa predstavnicima proizvođača mlijeka naloženo je obustavljanje dopremanja kontaminirane hrane za životinje.

,,Nakon tri dana od prestanka dopremanja kontaminirane hrane, uklanja se aflatoksin u mlijeku životinja", istakao je Kranjajić.

On je rekao da je radna grupa srbijanskog Ministarstva naložila i sastavljanje Pravilnika, ali i u Upustva za proizvođače kako da spriječe unošenje aflatoksina u ishranu.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je juče da je mlijeko u Srbiji bezbjedno za upotrebu i da su određene količine mlijeka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU. Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mlijeka nijesu neispravne.

S druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je, takođe juče, prve rezultate analize mlijeka na tržištu u Vojvodini i naveo da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrijednost aflatoksina.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, međutim, ističe da je potrebno vjerovati ministru Kneževiću kada kaže da je mlijeko u Srbiji bezbjedno za upotrebu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније