Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 10. 2013. 22:44 >> 22:44

JAČANJE BEZBIJEDNOSTI GRANICA

Srbija u borbi s ilegalnim migrantima

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, na ministarskoj konferenciji zemalja Salcburškog foruma u Bukureštu, da je u prvih devet mjeseci ove godine u Srbiji spriječeno 7.228 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, od čega 6.620 na zelenoj liniji i 608 na graničnim prijelazima, prenosi agencija Anadolija.

 

Prethodne godine u Srbiji je spriječeno 8.792 pokušaja ilegalnog prelaska granice, što za ovu godinu predstavlja pad za 31 odsto.

Dačić koji boravi u dvodnevnoj posjeti Rumuniji je tokom obraćanja na forumu rekao da je najveći broj ilegalnih prelazaka na zelenoj liniji spriječen na granici s Makedonijom – 4.401, što čini 66 odsto od ukupnog broja sprečenih ilegalnih prelazaka, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Dačić je napomenuo da je na dijelu državne granice sa Mađarskom registrovan porast broja spriječenih ilegalnih prelazaka na zelenoj liniji za 51 odsto, dok je na dijelu državne granice sa Hrvatskom zabiljeležen višestruki pad u odnosu na isti period prethodne godine. 

On je istakao da su, u odnosu na prethodne, u ovoj godini aktivirane još dvije nove rute ilegalne migracije koje vode iz pravca Bugarske i Crne Gore, iz kojih je zabilježen višestruki porast broja otkrivenih ilegalnih prelazaka.

"Naša zemlja se, počev od 2009. , suočava s pojačanim pritiskom ilegalne migracije, teritorija Srbije je i dalje jedan od tranzitnih pravaca kojim državljani Pakistana, Avganistana, Sirije, Alžira i Somalije na nezakonit način pokušavaju da pređu u neku od razvijenih zemalja evropskog kontinenta", rekao je Dačić i ukazao da Srbija intenzivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa standardima i propisima EU u cilju efikasnog suprotstavljanja ilegalnim migracijama.

Značajna pažnja se, kako je naveo, posvećuje i regionalnoj i međunarodnoj saradnji u cilju jačanja bezbjednosti granica i uspješnog suzbijanja prekograničnog kriminala.

Dačić je naglasio da se problemi ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i pojava velikog broja ilegalnih migranata ne mogu odvojiti od problema trgovine ljudima i njihove ugroženosti od eksploatacije kroz različite oblike – seksualnu, radnu, prinudu na vršenje krivičnih djela, kao i kroz druge oblike eksploatacije. 

Prevencija trgovine ljudima, saopštio je Dačić, i dalje je jedan od glavnih zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Srbije.

Dačić je izrazio zahvalnost zemljama članicama i partnerima Salcburškog foruma na podršci u procesu evropskih integracija, i poručio da će cilj Srbije i u ovoj godini biti nastavak pozitivne dinamike i uspješne politike u realizaciji najvažnijeg strateškog prioriteta – pregovora o članstvu u EU.

Prije početka Salcburškog foruma potpisani su Memorandum o saradnji u oblasti unutrašnje kontrole između Republike Srbije i Bugarske i Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније