Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 10. 2013. 18:37   >>  18:38 1

SVJEDOK

VRS granatirala civile u Sarajevu

Ratni dopisnik BBC Džeremi Bouven potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću navod optužnice da je VRS granatirala i gađala snajperima civile u Sarajevu.

On je potvrdio i da je Vojska Republike Srpske proganjala nesrpsko stanovništvo širom BiH.

Boven, koji je skoro cio rat proveo u Sarajevu, rekao je da u gradu nije bilo sigurnog mjesta za civile. "Nije bilo mjesta gdje nijeste mogli biti pogođeni granatom, a bilo je mnogo mjesta gdje vas je mogao pogoditi snajper. Nigdje u gradu nije bilo sigurno - do kraja rata". 

VRS je, kako je izjavio, civile u Sarajevu vidjela "ne samo kao legitimnu metu, nego i kao glavnog neprijatelja". Bouven je to nazvao "organizovanom kampanjom granatiranja i snajperisanja" stanovništva Sarajeva, rekavši da je bio očevidac ubijanja civila, snajperskim hicima u glavu na centralnim gradskim ulicama. 

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (70) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada. 

Kao dokaz, tužioci su u sudnici prikazali Bouvenov izveštaj sa pogreba dvoje djece, ubijene hicima iz snajpera u julu 1992., pri pokušaju da u konvoju autobusa budu evakuisana iz grada. 

Kamere Bi-Bi-Sija zabilježile su trenutak kada su groblje, tokom sahrane, pogodile granate, dok su rodbina i mnoštvo djece polagali cvijeće na grobove stradalih, kao i dramatične scene pružanja pomoći babi ubijene djevojčice, koja je bila ranjena šrapnelom u ruku. 

Da je VRS namjerno gađala civile, zastupnici optužbe dokazivali su i preko Bouvenovog izvještaja o granatiranju hotela Evropa u centru Sarajeva, u kojem je u junu 1992. bilo 800 muslimanskih izbjeglica. 

Do kraja rata, kako je rekao, Bouven nikada nije vidio dokaze da je hotel Evropa korišćen u vojne svrhe. 

Izvan Sarajeva, Bouven je, po sopstvenim riječima, bio svjedok "etničkog čišćenja", koje su snage bosanskih Srba sprovodile "u cilju stvaranja etnički čistih teritorija širom BiH". 

Novinar Bi-Bi-Sija, svedočenje na procesu generalu Mladiću nastaviće sjutra. 

Optužnica Mladića tereti i za genocid u Srebrenici i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније