Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 07. 2020. 21:37   >>  21:35 1

LAJČAK

Dogovoren nastavak dijaloga na ekspertskom nivou

Nakon skoro dvije godine zastoja, sastankom srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Abdulaha Hotija, nastavljen je dijalog u cilju normalizacije odnosa.

Specijalni izaslanik Evropske unije za odnose Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da su današnji razgovori bili fokusirani na dva elementa - nestale i raseljene osobe i ekonomsku saradnju.

„Kada je riječ o nestalim osobama, to je simbolična tema u kontekstu pomirenja i realna tema za porodice koje u neizvjesnosti žive decenijama“, kazao je Lajčak.

On je poručio da je važno nastaviti saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bi se riješili preostali slučajevi i zatvorilo to pitanje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Lajčak je istakao da je to jedan od stubova EU.

„Intenzivirana ekonomska saradnja znači korišćenje stavljanje u upotrebu svih ekonomskih potencijala Kosova i Srbije, stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda ljudi“, kazao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU iskazao je zadovoljstvo što su se nakon današnje početne razmjene stavova oba lidera saglasila da intenzivno rade na ekspertskom nivou već sljedeće nedjelje. Naredni sastanak na visokom nivou lidera Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije biće održan početkom septembra u Briselu.

Vučić i Hoti su nakon sastanka kazali da razgovori nijesu bili laki i potvrdili da se razgovaralo o nestalima, raseljenima i ekonomskim pitanjima.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније