Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 07. 2020. 20:27   >>  20:27 5

RAKIĆ VODINELIĆ

"Protesti su otpor autokratskoj vladavini"

Protesti u Srbiji nijesu samo izraz nezadovoljstva građana zbog postupanja vlasti u borbi s koronavirusom, već otpor autokratskoj vladavini srpskog predsjednika, ocijenila je za TVCG univerzitetska profesorica Vesna Rakić Vodinelić. Ističe da je i upitan način na koji se država bori s epidemijom, što, kako kaže, potvrđuju i određena istraživanja.

Protesti koji se održavaju posljednjih dana širom Srbije, samo su dijelom uzrokovani najavom predsjednika države Aleksandra Vučića da će ponovo uvesti policijski čas, smatra Rakić Vodinelić. Kaže da je razloga za nedzadovoljstvo dosta, ali posebno izdvaja jedan.

"Uzrok je u tome što aktuelna vlast, to jest predsjednik, upravlja državom na autokratski način. Možemo se slagati ili ne sa njegovom politikom, ali nastupi i izjave Aleksandra Vučića, omalovažavajuće su za sve građane i vrijeđaju elementarno znanje", kaže Rakić Vodinelić .

Ona objašnjava da za narod nije beznačajan način na koji se Srbija bori sa epidemijom koronvirusa. Ističe da je i to jedan od razloga za nezadovoljstvo građana.

"Metodološko istraživanje koje je urađeno dovelo je u pitanje tačnost brojki kojima su prikazivani novooboljeli i preminuli. Došli smo do podataka da ih je bilo znatno više, što je automatski doveli u pitanje kredibilitet kriznog štaba", ističe Rakić Vodinelić.

Smatra da je uvođenje vanrednog stanja u državi, a sada u opštinama i gradovima, problematično sa pravne strane

"Mislim da je ovdje izigran pravni poredak Srbije i da su građani u ovoj situaciji osjećaju ugroženo i nezaštićeno", poručuje Rakić Vodinelić.

Zaključuje da se aktuelni događaji nadovezuju i na parlamentarne izbore koji su nedavno održani, s obzirom da se niska izlaznost može okarakterisati između ostalog i kao nepovjerenje građana u institucije i izborni proces, pogotovo jer problemi na koje je ukazano u toku izbornog dana nijesu procesuirani.

Srđan Čabrilo, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније