Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: R.B. ]

10. 07. 2020. 14:31 >> 15:49
7

25 GODINA OD ZLOČINA

Varhelji: Evropa u Srebrenici nije uspjela

Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i našu odgovornost za to što nijesmo bili sposobni da spriječimo i zaustavimo genocid, kazao je evrposki komesar za proširenje Oliver Varhelji.

“U Srebrenici Evropa nije uspjela i suočeni smo sa svojim stidom. Srebrenica je otvorena rana u srcu Evrope. Nastavlja da nas progoni, da nas podsjeća na zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid nikada više ne ponovi. Naša je dužnost da se zauvijek sjećamo Srebrenice”, poručio je Varhelji u govoru pred Evropskim parlamentom, povodom 25 godina od najvećeg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata.

Izvjestilac Evropskog parlameta za BiH, Paolo Ranžel (Rangel) kazao je da zločin u Srebrenici nije samo tragedija Bosne i Hercegovine, već poricanje čovječnosti.

“Gdje god se dogodi genocid, masakr, masovno i sistematsko ubijanje nevinih- događa se Srebrenica. Svi genocidi, pogotovo u Srebrenici, zahtijevaju istinu i pravdu što je osnova ljudskog poštovanja. Istina nije kompatibilna sa poricanjem, pravda nije pomirljiva sa nekažnjivošću“, istakao je Ranžel.

Tonino Picula, izvjestilac EP za Zapadni Bakan, podsjetio je da su sudovi u Hagu BiH, Srbiji i Hrvatskoj osudili su 47 optuženih na više od 700 godina zatvorskih kazni zbog genocida počinjenog u Srebrenci.

„Da, zločin u Srebrenici je genocid i tako ga treba zvati. Imamo presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, i Međunarodnog suda pravde. Ali protokom vremena samo ce jačati naša dužnost da zaštitimo žrtve od programiranog zaborava u režiji političkog inženjenringa, a takvih pokušaja ima i biće ih još, od dodjele Nobelove nagrade onima koji negiraju genocid do kampanje dezinformacija sponzorisanih od raznh autoritarnih rezima“, poručio je Picula.

Ističe i da se ne smije dopustiti da zločin naknadno trijumfuje.

„To dugujemo zrtvama Srebrenice, ali i žrtvama sa Ovčare i drugih masovnih stratišta na prostorima gdje je velikosrpski projekat ostavljao svoj zločinacki trag“, kaže on.

Picula zaključuje da samo odbrana istine u prošlosti otvara bolju budućnost gerneracijama koje dolaze.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније