Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

08. 07. 2020. 15:07 >> 15:06

PARLAMENT BIH IZGLASAO

Izbori u Mostaru poslije 12 godina

Dom naroda Paramentarne skupštine BiH usvojio je Predlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru. Time su se stvorili uslovi da se u tom gradu organizuju izbori koji su izostali u posljednjih 12 godina.

Izmjene su usvojene po hitnoj proceduri, a predlog je dobio 14 glasova "za", jedan "protiv", a niko nije bio suzdržan. Time je omogućeno održavanje izbora u ovom podijeljenom gradu na jugu BiH, prvi put nakon 12 godina.

U predlogu zakona je sadržano sprovođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendovani izbori u Mostaru.

Zahtjev za izmjene Izbornog zakona su podnijeli zastupnici SDA i HDZ-a, a sve nakon što su lideri ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali dva politička sporazuma koja se odnose na izbore u Mostaru i izmjene Izbornog zakona.

Kritike na ovaj zakon imali su predstavnici mostarskih Srba koji su bili isključeni iz dogovora, ali je to pitanje riješeno nakon njihovog sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dogovor je podstaknut nakon presude Suda za ljudska prava u Strazburu. Naime, Mostarka Imra Baralija tužila je Bosnu i Hercegovinu i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu dobila je proces zato što od 2008. godine u njenom rodnom gradu nije bilo izbora.

“Sada su se dogovorili, jer su vidjeli da nemaju drugog izbora”, izjavila je ranije za RSE Baralija, komentarišiću dogovor koji su postigli lideri dvije vodeće stranke.

Svoj potpis na konačan sporazum u srijedu, 17. juna stavili su Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније