Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 07. 2020. 20:55 >> 21:00
7

SPC TVRDI

"Grigorije perjanica antisrpskih krugova"

Srpska pravoslavna crkva kritikovala je beogradski list "Danas" i svog Vladiku diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija zbog izjave u tom listu.

Povod za izjavu Grigorija je odluka Vlade Srbije da iz budžetske rezerve za SPC izdvoji milijardu dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Grigorije je za "Danas" rekao da je više puta govorio da "ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gdje je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve".

Vladika je rekao i da bi bilo "veoma dragocjeno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole.

"Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova... Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi, ako u njima neće biti ljudi", kazao je Grigorije.

Na to je SPC ocijenila da se vladika "svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a samim tim ni srpskom narodu".

"Kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čovjeka", pita u saopštenju Informativna slsužba Patrijaršije.

"Projekat izgradnje Spomen-hrama je crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, i aktuelna odluka Vlade Srbije je samo jedna u nizu ranije dogovorenih mjera njegove realizacije, u čemu svoj veliki doprinos daju i Ruska pravoslavna crkva i ruska država", konstatuje SPC.

"Svako dovođenje u vezu ove odluke Vlade Srbije s bilo čime, osim sa izgradnjom Spomen-hrama, zlonamjerno je i neistinito", kaže se u saopštenju.

SPC navodi da "nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije, nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna" i da to "čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom".

"Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan, umije da dijeli lekcije Patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vrijeme dok je, umjesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije", piše u saopštenju.

"Na kraju, sa žalošću konstatujemo i činjenicu da je vladika Grigorije ovom nesrećnom izjavom iz Njemačke (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, ali ga ipak sa ljubavlju podsjećamo na davno izrečenu istinu: 'Dobar pastijer, jer što kaže inom – i sam svojijem potvrđuje činom'", navela je SPC.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније