Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 10. 2013. 13:40 >> 15:16
1

NAKON SUSRETA SA JOSIPOVIĆEM

Nikolić: Šta ako su tužbe opravdane

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem. Nikolić je nakon sastanka izjavio da bi se povlačenjem međusobnih tužbi za genocid ustanovio potpuni mir između dvije države i dva naroda, jer, kako je rekao, kakav god da bude ishod tog sudskog procesa, neko neće biti zadovoljan.

Predsjednik Srbije se, medjutim zapitao: "Šta ako se ispostavi da smo pogrešili i jedni i drugi i da su obe tužbe opravdane?". 

Josipović je rekao da je za eventualno povlačenje tužbi važno riješiti neka pitanja, ali prije svega pitanje nestalih koje je označio kao "temeljni" problem u odnosima dvije zemlje.

"Od danas su odnosi Srbije i Hrvatske dobili novu dimenziju - dimenziju stanog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja", poruka je nakon sastanka dvojice predsjednika, Tomislava Nikolića i Iva Jospiovića, na kome je najviše bilo reči upravo o problemima koji opterećuju odnose dvije države.

Nikolić je rekao da i on i njegov hrvatski kolega daju punu podršku vladama u rješavanju otvorenih pitanja, unaprjedjenju biletralne i ekonomske saradnje ističući da je Srbiji stalo do otopljavanja odnosa prije svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj.

Predsjednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dvije zemlje naveo prije svega nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slučajeve ugrožavanja bezbjednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima.

"Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog... Uvjeren sam da smo napravili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske", poručio je Nikolić.

Hrvatski predsjednik je istakao da je napravljen napredak u brojnim segmentima i da to pokazuje da Srbija i Hrvatska mogu bolje, ali je takodje naveo niz problema u odnosima dvije zemlje, naglasivši da je ipak najvažnije da se riješi pitanje nestalih.

"To je vrhunski problem, moralni i pravni", rekao je Josipović navodeći da je rješvanja tog pitanja pretpostavka konačnog i punog sredjivanja odnosa dvije države.

Josipović je dodao i da Hrvatska nije zadovoljna načinom na koji se razrješava pitanje sukcesije.

On je naveo i da postoje slični problemi onima koje je pomenuo predsednik Srbije kada je reč o hrvatskoj manjini u Srbiji, ali i ukazao na zajednički problem izbjeglica. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније