Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

06. 07. 2020. 08:50 >> 09:01

IZBORI U HRVATSKOJ

Ubjedljiva pobjeda HDZ-a, lider SDP-a nudi ostavku

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je ostvarila ubjedljivu pobjedu, dok je Restart koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) doživjela težak poraz.

HDZ je ubjedljiv pobjednik parlamentarnih izbora. Nakon 92 posto prebrojanih glasova HDZ ima 66 mandata, a koalicija Restart 41. Domovinski pokret Miroslava Škora osvojio je 16 mandata, Most 8, Možemo! 7, Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata, te po jedan mandat Reformisti i HNS.

Za formiranje vladajuće većine potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIP) nakon 99 odsto obradjenih biračkih mjesta, HDZ osvojio je najviše glasova u osam od deset izbornih jedinica kao i glasove dijaspore.

Restart koalicija osvojila je dve izborne jedinice koje obuhvataju sjeverozapad Hrvatske i Istru sa Sjevernim primorjem.

Čelnik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, u obraćanju je istakao da podrška građana koju su dobili obavezuje. Rekao je da su imali težak mandat, a da su izazovi koji su pred njima još i veći.

"Svakog dana u iduće četiri godine vodićemo računa o velikoj podršci koju smo dobili. Hrvatska treba rješenja za jačanje ekonomije, jačanje institucija, javno zdravstvo i jačanje manjinskih prava. Hrvatska treba Vladu koja će voditi politiku novog modernog suverenizma koji baštini vrijednosti HDZ-a i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. HDZ smo postavili na vrijednostima koje je upravo on postavio. Znamo da smo na dobrom putu", poručio je Plenković, prenosi HRT.

Predsjednik SDP Davor Bernardić kazao je da je spreman podnijeti ostavku na poziciju čelnika stranke, a nakon katastrofalnih izbornih rezultata.

"Nije lako govoriti nakon ovakvog rezultata. Zahvaljuejm svima koji su izašli na birališta, bez obzira nza koga ste glasali jer ste odlučivali za budućnost svoje zemlje. Hvala i onima koji su dali glas za našu Restart koaliciju", rekao je Bernardić.

Kako se navodi, glasalo je 46,62 odsto građana s pravom glasa. HRT ističe da su izbori održani u dosad neviđenim okolnostima - za vrijeme pandemije, a birači su bili disciplinovani i strpljivi, te nije bilo većih nepravilnosti.

Ministru zdravstva više glasova od Plenkovića, potop Bandića

Aktuelni hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš dobio je najveći broj preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima u odnosu na druge kandidate Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Dobio je više glasova i od predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

Beroš je dobio 31.540 glasova, podaci su objavljeni pola sata poslije ponoći. Njegov stranački predsjednik Plenković je dobio 28.280 glasova, piše Večernji list.

Za čelnika koalicije Domovinski pokret Miroslava Škora je glasalo 12.287 birača.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, najveći gubitnik izbora je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Stranka rada i solidarnosti. Čelnik Hrvatske prijestonice je dobio 1.686 preferencijalnih glasova.

Ništa nije bolje prošao ni bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum kojem je povjerenje dalo samo 2.600 birača. I Bandić i Kerum su daleko od izbornog praga od pet posto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније