Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 07. 2020. 19:37 >> 19:36

EK

Predstavljeni pregovarački okviri za S. Makedoniju i Albaniju

Evropska komisija (EK) predstavila je Savjetu nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, trasirajući smjernice i principe za pregovore o proširenju.

Savjet za opšte poslove EU pozvao je Komisiju da predstavi predloge u martu 2020, kada je donio odluku da otvori pregovore sa te dvije zemlje.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je učinjen još jedan važan korak na putu Albanije i Sjeverne Makedonije ka EU.

„Ispunivši našu posvećenost, predstavljamo konkretne okvire za sprovođenje pristupnih pregovora. Naši predlozi zasnovani su na revidiranoj metodologiji proširenja koju smo predstavili u februaru, kako bi proces pristupanja učinili kredibilnijim, dinamičnijim, predvidljivijim i uz jače političko upravljanje", naveo je Varhelji.

On je saopštio i da očekuje da razgovori sa zemljama članicama počnu što prije kao i skorom održavanju prve međuvladine konferencije sa dvjema zemljama.

„Njihova budućnost je u Evropskoj uniji i uvjeren sam da će nastaviti da ispunjavaju reforme na evropskom putu, kao što su činile i do sada“, istakao je Varhelji.

Kada zemlje članice usvoje pregovaračke okvire, rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU predstaviće usaglašenu Generalnu poziciju EU na prvoj međuvladinoj konferenciji sa svakom zemljom, čime će biti označen i formalni početak pregovora o pristupanju.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније