Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 10. 2013. 22:47 >> 22:47
4

INTERVJU

Dačić:Nema promjene stava o Kosovu

Premijer Ivica Dačić izjavio je da nije sporna normalizacija odnosa sa Prištinom ali da niko ne može da očekuje od Srbije da promijeni stav o statusu Kosova.

U intervjuu za Večernje novosti, Dačić je rekao da u razgovorima sa predstavnicima Njemačke i Velike Britanije nikada nije bila tema zahtjev da Srbija prije ulaska u Evropsku uniju potpiše ugovor o dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom i ponovio da je realno da do decembra počnu pregovori sa Briselom.

 

 

"Za mene je veoma frustrirajuće da sve počinje i završava se Kosovom. Ono je posebna teritorija po Rezoluciji 1244, ali ga mi ne smatramo državom. Priznajem da hodamo po ivici žileta - idemo između potrebe za evrointegracijama i potrebe za zaštitom nacionalnih interesa", rekao je Dačić. 

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, Dačić je rekao da Priština nije obavila svoje obaveze, uključujući i biračke spiskove i ocijenio da kosovske vlasti priželjkuju da na izborima pobijede, kako se izrazio, "lojalniji Srbi". 

"Mjesto u Centralnoj izbornoj komisiji pripalo je stranci Slobodana Petrovića, ali će ono biti ustupljeno predstavniku 'Srpske liste', koju podržava Beograd. Na posljednjem sastanku sam pred Ketrin Ešton rekao: 'Ne interesuje me kako ćete to da sprovedete, ali Tači mora da ispuni dogovor'", rekao je Dačić. 

Srpski premijer je ponovio da je cilj Beograda da se nakon lokalnih kosovskih izbora oformi Zajednica srpskih opština, jer tako Srbi prvi put dobijaju legalnu vlast, koju je međunarodna zajednica do sada posmatrala kao ilegalnu strukturu. 

Dačić je rekao da Srbija u Evropsku uniju ne želi da uđe silom i po svaku cijenu ali da samo "lud čovjek" može da kaže da ulazak u Uniju nije u interesu Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније