Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 10. 2013. 18:05 >> 18:06

VISOKA DUGOVANJA

Mostarski Aluminij gasi postrojenja

Mostarski Aluminij počeo je danas sa gašenjem postrojenja jer su mu na zahtjev Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne blokirani bankovni računi, a direktor firme Ivo Bradvica najavio je mogućnost pokretanja stečaja.

On je napomenuo kako je "Aluminij" nudio razne prijedloge i načine Elektroprivredi HZHB-a o namirenju dugovanja, ali da su iz te kompanije nudili su samo ultimatume, bez prihvatanja bilo kakvih prijedloga. 

 

 

"Meni je nakon svih tih propalih pregovora s predstavnicima vlasti i Elektroprivrede bilo jasno kako je negdje politička odluka donesena, jer kako inače objasniti činjenicu da je Vlada FBiH skoro stopostotni vlasnik Elektroprivrede, a u 'Aluminiju' 44 postotni vlasnik, a nije učinila ništa da spasi 'Aluminij', posebno nakon potpisivanja sporazuma Vlade BiH i 'Aluminija' kojim se Vlada obavezala da će subvencionirati proizvodnju u 'Aluminiju'", izjavio je Bradvica. 

Istovremeno, iz elektroprivrednog preduzeća odbacili su optužbe da je blokada računa politički čin tvrdeći da je ona isključivo opravdana visokim dugovanjima.

Direktor Ivo Bradvica uputio je nekoliko pisama dramatičnog sadržaja  čelnicima Hrvatske o tome  kako je došlo do propasti Aluminija ističući da je riječ o "katastrofi čiji će val pokositi Hercegovinu, Federaciju BiH, ali i Republiku Hrvatsku".

 

On je istakao da Aluminij većinu roba ima za petnaestak dana, što znači da mora pristupiti planskom gašenju kombinata kako se ne bi prouzrokovala daleko veća štetu s daleko većim posljedicama.

A posljedice će nastati ne samo za radnike kompanije, već i ostale kompanije koje zavise od Aluminija, Zavodu za zdravstveno osiguranje, šibenskom TLM i drugim. 

Prema nekim procjenama, gašenjem proizvodnje bez posla bi u startu moglo ostati najmanje 600 radnika "Aluminija", a radnika čije su kompanije oslonjene na rad "Aluminija" u BiH i Hrvatskoj ima oko 5 000. 

"I sjutra da nas odblokiraju, ovo nas je već sada 30 posto unazadilo jer više nijedna banka niti iko drugi neće imati onako povjerenje u 'Aluminij' kakvo su ranije imali", kazao je na kraju svoga obraćanja novinarima direktor Ivo Bradvica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније