Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 06. 2020. 17:12   >>  17:08 3

S&D U EP

"Novi parlament u Srbiji - ruganje sa demokratijom"

Politička grupacija Socijalista i Demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) pozvala je zemlje članice Evropske unije (EU) da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom “prije nego što se u zemlji ne uspostavi dovoljno demokratije”.

Potpredsjednica političke grupe za vanjske poslove, Kati Piri saopštila je da izbori nijesu bili reprezentativni i da strahuje da neće spriječiti osipanje vladavine prava u zemlji.

“To ne smije da se događa u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. Pozivamo Evropsku komsiju (EK) koja vodi pregovore o pristupanju da zaista analiziraja šta je pošlo po zlu i da izvuče zaključke", navodi Piri.

Smatra da Savjet EU ne bi trebalo da otvara nova poglavlja sa Srbijom prije nego što se ne riješe veliki problemi u oblasti demokratije.

"Kao minimum, potrebni su nam slobodni mediji i raznovrstan parlament, u kome je zastupljena opozicija. Bila sam šokirana kada sam vidjela da komesar Varhelji (Oliver) u sinoćnjoj izjavi nije reko niti jednu riječ o ovim problemima, niti o zahtjevu opozicije da se izbori odgode", kaže Piri.

Izvjestilac EP za Zapadni Balkan i portparol S&D u odboru za vanjske poslove Tonino Picula dodao je da će S&D grupa ostati u bliskom kontaktu sa sestrinskim strankama koje su bojkotovale izbore.

"Nikada ne podržavamo bojkot i mislimo da politička debata mora da se vodi u Parlamentu. Međutim, ovim bojkotom od strane glavnih opozicionih partija i neuspjehom da opozicija uđe u parlament, uprkos spuštanju praga na tri odsto neposredno prije izbora, parlament u Srbiji je izgubio svoju ulogu kao zakonodavno tijelo koje predstavlja sveukupno društvo u Srbiji", rekao je Picula.

Navodi da je Evropska naroda stranka (EPP) u velikoj mjeri odgovorna za trenutnu situaciju.

“Oni štite predsjednika Vučića godinama,dok on pretvara državu u autokratiju. Pozivano EPP da preispita članstvo Vučićeve partije”, navodi Picula.

Šefica delegacije Evropkog parlameta za Srbiju, Tanja Fajon ocijenila je da se nivo demokratije nakon izbora u Srbiji pogoršao, a posebno situacija u oblasti slobode medija.

“Više ne potoji parlamentarna opozicija, što poziva na preispitivanje legitimiteta cjelokupog rada novog parlamenta”, navodi Fajon.

Ona ocjenjuje da je usljed pandemije COVID19, misija OEBS/ODIHR bila ograničena i da EP nije mogao da pošalje svoje izaslanike. Prema lokalnim posmatračima, izborne neregularnosti su uočene na pet odsto biračkih mjesta, što je veći procenat nego nepravilnosti na parlamentarnim izborima 2016. i predsjedničkim 2017. Izlaznost je, naglašava, bila znatno niža nego prije četiri godine, i ostala je manja od 50 odsto, uprkos pritiscima vlade za učešćem.

“Kao jedna od posrednika Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalgu u Parlamentu Srbije, sa žaljenjem konstatujem da uprkos našim naporima, uslovi nijesu bili dovoljni za većinu opozicije da učestvuje u izborima”, kaže Fajon.

Zaključuje da se moraju naći nove metode kako bi se opozicija uključila u sljedeću rundu međupartijskog dijaloga.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније