Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.B. ]

17. 06. 2020. 16:33 >> 17:10

PRED SAMIT

EP sjutra glasa o rezoluciji o Zapadnom Balkanu

Evropski parlament će sjutra glasati o rezoluciji o zemljama Zapadnog Balkana kojom poziva EU da uradi više kako bi uspio proces proširenja.

"Parlament je uvijek bio za to da zemlje Zapadnog Balkana imaju priliku da se pridruže EU kada za to budu spremne", navodi se u najavi za plenarnu sjednicu 17-19. juna, objavljenoj na sajtu Evropskog parlamenta.

U rezoluciji iz oktobra 2019. Parlament je izrazio razočaranje što Albanija i Sjeverna Makedonija nijesu mogle da počnu pregovore o pristupanju, ističući da je proces proširenja imao presudnu ulogu u stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Poslije višemjesečnog kašnjenja, Evropski savijet je u martu odlučio da se otvore pristupni pregovori s te dvije zemlje.

Evropski parlament će glasati i o rezoluciji o Istočnom partnerstvu pred ključni samit EU-Istočno partnerstvo 18. juna.

Na tom samitu će učestvovati šefovi država ili vlada 27 članica i država Istočnog partnerstva: Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Jermenije, Moldavije i Ukrajine, a predsjedavaće predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Evroposlanici će na plenarnom zasjedanju razmotriti i antirasističke proteste, buduće odnose EU i Velike Britanije, višegodišnji budžet EU.

Razgovaraće se i o otvaranju unutrašnjih granica EU, saopštio je EP i najavio da će pozvati da se Konferencija o budućnosti Evrope održi što je prije moguće poslije ljetnjeg odmora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније