Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 10. 2013. 15:22 >> 15:24
2

PS NATO

Bejli: Članstvo Hrvatske dobro za susjede

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Hju Bejli danas je u Dubrovniku, nakon susreta sa domaćinom godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO, predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, istakao da je članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji i NATO-u dobra osnova za pomoć svima koji žele da uđu u te integracije.

Kazao je da Hrvatska može da pomogne Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji na putu ka euroatlanskim integracijama.

Leko je istakao da je u interesu Hrvatske, bezbjednosti i mira u Evropi da NATO nastavi sa politikom "otvorenih vrata", posebno prema Crnoj Gori i Makedoniji.

"Nažalost, procesi u BiH nisu ohrabrujući kada je riječ o približavanju NATO-u", ocijenio je Leko.

Bejli je rekao da će BiH ući u NATO ako riješi praktične i političke prepreke koje već više godina blokiraju put te zemlje u transatlanske i evropske integracije.

Zbog demokratskih deficita u funkcionisanju složenog sistema vlasti i problema oko podjele vojne imovine, NATO je BiH blokirao otvaranje akcionog plana za članstvo (MAP), pripremne faze za članstvo u savezu.

Bejli i Leko su istakli značaj Parlamentarne skupštine i saradnje nacionalnih parlamenata zemalja članica za uticaj na politiku saveza, kao i za sticanje podrške građana ulaganju u bezbjednost, posebno u uslovima ekonomske krize.   

Bejli smatra da je nužno da NATO javnosti objasni zašto je potrebno ulagati u kolektivnu bezbjednost 28-članog saveza.

"Odluke političara građani više ne uzimaju zdravo za gotovo, oni postavljaju pitanja i dužni smo da komuniciramo sa njima i njihovim predstavnicima", naglasio je predsjednik PS NATO-a.

U radu 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a učestvuje i delegacija Skupštine Crne Gore, u sastavu: Borislav Banović, Luiđ Ljubo Škrelja i Branka Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније