Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 10. 2013. 13:20 >> 13:20

IZVJEŠTAJ EK

Pohvale Srbiji i Kosovu, BiH tapka u mjestu

BiH tapka u mjestu, istorijska godina za Srbiju i Kosovo zbog sporazuma - treba raditi na reformama, Crna Gora na pravom putu, ali treba da pronađe rješenja za KAP i aferu "Snimak", a Makedonija za spor oko imena, piše u zaključcima godišnjeg izvještaja Evropske komisije u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Evropska agenda nije prioritet za BiH političare, pa nije postignut ni napredak na tom polju, navodi se u izvještaju EK o BiH. Prevladali su kratkoročni partijski ili etnički interesi nad učvršćivanjem puta zemlje ka EU.

"Politički predstavnici ne dijele viziju oko pravca i budućnosti zemlje, niti oko toga kako bi trebalo da funkcioniše. Ne postoji temeljan interni politički dijalog o ključnim pitanjima kao što su proces evropskih integracija niti postavljanje prioriteta vezanih za taj put".

Proces evropskih integracija ove zemlje je u zastoju, dok ostale zemlje regiona napreduju. Navodi se da nisu ispunjene dvije ključne obaveze iz mape puta za 2012. - sprovođenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu o presudi Sejdić-Finci i uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma.

"Bez političke hrabrosti i odlučnosti, evropska perspektiva BiH se neće materijalizovati", piše dalje.

EK je odlučila da odloži dalje razgovore o fondovima IPA II dok se BiH ne vrati u evropski kolosjek.

Srbija

"2013. je bila istorijska godina za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji. Srbija je aktivno i konstruktivno radila ka vidnom i održivom napretku u odnosima sa Kosovom", stoji u izvještaju o Srbiji.

Dodaje se da briselski sporazum Beograda i Prištine, plan njegove implementacije i dogovor dvije strane da uzajamno ne blokiraju napredak na evropskom putu predstavlja veliku promjenu u njihovim odnosima.

Srbija je pohvaljena i za poboljšanje kontakata sa susjednim zemljama i pozitivan doprinos regionalnim odnosima.

Kao ključni izazovi sa kojima se Srbija suočava i oblasti na koje treba posebno da obrati pažnju su navedeni "vladavina prava, posebno pravosudna reforma, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma javne administracije, nezavisnost ključnih institucija, medijske slobode, anti-diskriminacija i zaštita manjina".

"Vlasti treba da poboljšaju zaštitu medija, zaštitnika ljudskih prava i drugih ranjivih grupa, uključujući LGBT populaciju, od prijetnji i napada radikalnih grupa", piše u dokumentu.

U izvještaju se navodi i da će biti izuzetno važno da Srbija nastavi da pokazuje svoju punu posvećenost normalizaciji odnosa sa Kosovom i primjeni svih sporazuma koji su postignuti u dijalogu, uključujući i saradnju sa Euleksom.

Kosovo

Za Kosovo je ovo takođe bila istorijska godina, ocjenjuje se izvještaju.

Kosovo je aktivno i konstruktivno radilo ka poboljšanju odnosa sa Srbijom i postiglo značajne reforme i navodi se da treba da se fokusira na vladavinu prava, pravosuđe, javnu administraciju, izbornu reformu, ljudska i osnovna prava, zaštitu manjina, trgovinu i domaća tržišna pitanja,  fitosanitarna i veterinarska pitanja.

"Kosovo je pokazalo jasnu posvećenost rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i jačanje pravnih okvira."

U dokumentu se navodi i da je važno da kosovski lokalni izbori u novembru budu valjani i da ljudi koji imaju glasačko pravo to pravo i iskoriste.

Liberalizacija viznog režima je ostala visoko na kosovskoj političkoj agendi.

Makedonija

Kada je riječ o Makedoniji ,u izvještaju se navodi da se bez odlaganja mora pronaći rješenje za spor o imenu.

Politička kriza koja je uslijedila nakon događaja u parlamentu s kraja prošle godine je produbila jaz među političkim partijama u Makedoniji što je uticalo na rad skupštine i naglasilo potrebu za kontruktivnom politikom u interesu građana, navodi se u uvodnom dijelu izvještaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније