Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 10. 2013. 12:56 >> 12:57
1

SRBIJA

Albanci žele ista prava kao kosovski Srbi

Predsjednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je pred početak sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem kazao da će tražiti reciprocitet za Albance u Preševskoj dolini u odnosu za Srbe na sjeveru Kosova, javlja agencija Anadolija.

U Vladi Srbije održava se sastanak premijera Srbije Ivice Dačića sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije, prenosi AA.

Predsjednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je pred početak sastanka rekao da će današnji susret biti nastavak razgovora s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem od 2. jula ove godine.

Kako je kazao, očekuje da će bezbjednost, pravosuđe, obrazovanje, ekonomski razvoj i uključivanje Albanaca u državne organe biti osnovne teme razgovora sa srpskim remijerom.

Prema njegovim riječima, u ranijem dokumentu koji su pripremili traži se reciprotitet za Albance u Preševskoj dolini u odnosu za Srbe na sjeveru Kosova.

"Ono što dobiju Srbi na sjeveru Kosova isto traže Albanci u Preševskoj dolini", rekao je Arifi, odgovarajući na novinarsko pitanje prilikom ulaska u zgradu Vlade Srbije.

Na sastanku koji se održava u zgradi Vlade Srbije prisustvuje predsjednik Koordinacionog tijela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković, poslanik Riza Halimi, predsjednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi i predsednik Nacionalnog savjeta Albanaca Galip Bećiri.

Kako su prenijeli lokalni mediji na jugu Srbije, albanski predstavnici će insistirati da teme razgovora budu i demilitarizacija Preševske doline, otvaranje Univerziteta na albanskom jeziku, zaustavljanje diskriminacijske politike u obrazovanju, rješavanje problema udžbenika na albanskom jeziku i poštovanje nacionalne zastupljenosti u državnim institucijama.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je sa albanskim liderima razgovarao početkom jula ove godine.

Ovo je prvi zvanični susret aktuelnog premijera Srbije sa liderima Albanca sa juga Srbije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније