Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

06. 05. 2020. 21:25 >> 21:29

BREGU

"Borba za ekonomski oporavak neće biti jednostavna"

Borba za ekonomski oporavak neće biti jednostavan zadatak, ocijenila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, navodeći da nijedan regionalni plan ne može uspjeti bez snažnog političkog vođstva i u potpunosti usklađenih puteva Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana.

Ona je na samitu EU i zapadnog Balkana u Zagrebu kazala da RCC radi na pripremi druge faze Regionalnog ekonomskog prostora.

„Skoro četiri godine nakon što smo počeli sa radom na Regionalnom ekonomskom prostoru, region je sada spreman da krene sa sljedećom fazom produbljivanja regionalne ekonomske saradnje“, rekla je Bregu.

Ona je navela da će se najprije obezbijediti odgovornost šest ekonomija zapadnog Balkana za proces, kao i približavanje regiona unutrašnjem tržištu EU.

„I dok mi je zadovoljstvo da danas i zvanično iskažem punu predanost i spremnost RCC za izradu budućeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, u cilju njegovog mogućeg prihvatanja na samitu Berlinskog procesa, sam proces je već započeo,“ kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, regionalna saradnja je uvijek važna, a u vremenima kao što su ova postaje od presudne važnosti.

Bregu je kazala da borba za ekonomski oporavak neće biti jednostavan zadatak.

Kako je navela, zeleni koridor je zaživio i to je najskoriji primjer regionalne saradnje koja je još jednom dala rezultate".

"Drago nam je što je RCC pokrenulo njenu koordinaciju sa svim relevantnim akterima. Zahvaljujući saradnji i političkoj volji stvari su se promijenile za dvije sedmice,“ dodala je Bregu.

Ona je navela da nijedan izvrstan regionalni plan djelovanja ne može uspjeti bez snažnog političkog vođstva.

„Nijedan budući plan o zapadnom Balkanu neće ostvariti neophodne rezultate ako putevi EU i zapadnog Balkana ne budu u potpunosti usklađeni i približeni. I dok region prelazi sa upravljanja krizom na oporavak, regionalna saradnja i zajedništvo treba da bidu važni elementi odlučnog djelovanja“, kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, nove okolnosti zahtijevaju nova prilagođavanja i društveno-ekonomsku transformaciju regiona ka inovacijama i digitalnoj transformaciji.

Bregu je kazala da okolnosti zahtijevaju zapadni Balkan koji je spreman za digitalno doba, jaču povezanost, uključujući i korišćenje uspješnih primjera zelenih koridora na zapadnom Balkanu, u cilju strukturalnih poboljšanja na granicama sa zemljama članicama EU.

„Kao i prelazak na zelenu ekonomiju i zelenu energiju, dinamičnu industrijsku politiku sa novim i obnovljenim lancima vrijednosti, bolju integraciju u evropeizovane lance vrijednosti, ojačan i visokokvalifikovani ljudski kapital, te operativnu spremnost i kapacitet za djelovanje u slučaju katastrofa na regionalnom nivou“, dodala je Bregu.

Ona je kazala da su određeni zapaženi rezultati vezani za Regionalni ekonomski prostor već postignuti kao dio zajedničkih napora, a jedan od njih je svakako regionalni sporazum o snižavanju cijena rominga.

"Upravo zbog dramatično drugačijeg konteksta, usljed pandemije virusa Kovid-19, program ojačane regionalne ekonomske saradnje mora odgovoriti na izazov upravljanja krizom dok se istovremeno gradi budućnost,“ zaključila je Bregu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније