Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 02. 2013. 15:10   >>  15:06

PREGOVORI U BRISELU

Dačić razgovarao sa Ešton, na redu Tači

Premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je prethodno razgovarala sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Ti razgovori su uvod u radni ručak dva premijera, koji nema vremenskog ograničenja. Predviđeno je i da se razgovor, u slučaju potrebe, nastavi sjutra ujutru.

Tači se jutros sreo sa predsjednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom i predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejom, dok je ga je sinoć primio specijalni američki izaslanik za Balkan Filip Riker.

,,Ovo je ključna nedjelja u ovoj godini, kad je u pitanju dijalog između Beograda i Prištine”, rekao je Barozo nakon sastanka i izrazio očekivanje da će doći do napretka u normalizaciji odnosa.

Barozo je, međutim, zatražio od Tačija da se intenzivnije angažuje na sprovođenju reformi i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da primjeni preporuke Brisela, u vezi sa viznom liberalizacijom.

Prema ocjenama Baroza, Kosovo napreduje na evropskom putu “korak po korak”, uprkos činjenici da ga pet članica EU nijesu priznale i da postoji realna šansa da u junu, Kosovo počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Hašim Tači  je naglasio da se rješenja za model sjevera Kosova mora naći unutar ustava Evropske Unije.

,,Normalizacija odnosa sa Srbijom je ključna za rješavanje tog pitanja, što je nešto što dugujem, budućim generacijama“, rekao je Tači.

Premijer srbije Ivica Dačić, uoči dolaska u Brisel, izjavio da Srbija neće prostati na ukidanje srpskih institucija na sjeveru Kosova, sve dok se ne nađe način za formiranje zajednice autonomnih srpskih opština, kako je predviđeno Rezolucijom o Kosovu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније